Bez programu i ohňostroja. Aj taký bude Silvester

Na silvestrovských oslavách budú mestá šetriť aj tento rok. Nijaký kultúrny program na námestiach nechystajú v Žiline ani v Banskej Bystrici, v Trenčíne zostanú pri diskotéke a bez ohňostroja. Oslavy v Bratislave budú stáť zhruba 50-tisíc eur, pričom väčšinu zaplatia sponzori.

30.12.2014 13:00
silvester 2014, bratislava, ohňostroj,... Foto: ,
Silvestrovský ohňostroj privítal v Bratislave rok 2014.
debata (9)

Silvester si Bratislavčania i návštevníci hlavného mesta môžu už tradične užiť na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Zábavu na Hlavnom námestí rozprúdi o ôsmej hodine večer nováčik osláv kapela Korben Dallas, po nej príde na rad Traditional Club s Petrom Lipom a skupina Polemic.

Na koncerte bude prvýkrát chýbať skupina Hex, ktorej členovia po rušnom roku tentoraz dali prednosť svojím rodinám. O náladu po polnoci sa postará kapela Billy Barman. Silvester na Hviezdoslavovom námestí odštartuje o 16. h prenos koncertu Slovenskej filharmónie na veľkoplošnej obrazovke a od ôsmej večer bude pokračovať diskotékou na ľade. Nový rok privíta Bratislava tradičným ohňostrojom nad Dunajom, ktorý má trvať zhruba sedem minút a sprevádzať ho bude hudba. Súčasťou osláv je aj novoročný koncert na Hlavnom námestí, ktorý sa začne 1. januára o druhej popoludní. Vystúpia na ňom kapela Legacy, zoskupenie Bratislava Hot Serenaders a Traditional Club s Petrom Lipom. Mesto na oslavy prispeje približne štvrtinou celkovej sumy, ktorú dáva na propagáciu, bezpečnosť počas osláv a upratovanie po nich.

Silvester nielen pre dospelých

Pestrý program na rozlúčke so starým rokom čaká v Košiciach nielen dospelých, ale aj tých najmenších. Od desiatej dopoludnia sa deti môžu zabávať v Historickej radnici na Hlavnej ulici, kde je pre ne pripravený Detský Silvester s diskotékou, plný rozprávok, pesničiek a prekvapení. Silvestrovská zábava pre dospelých sa začne o 20. h pri Immaculate. V programe sa predstaví skupina Vidiek s Jankom Kuricom, Gipsy Kings Revival, Danka Stark band, ľudová rozprávačka Araňa či cimbalová muzika. Prelom rokov bude sprevádzať približne sedemminútový pyromuzikálny ohňostroj. Podľa hovorkyne Košíc Lindy Šnajdárovej oslavy budú stáť mesto rovnako ako vlani 10-tisíc eur.

Na Detský Silvester sa môžu tešiť aj deti v Trnave, kde ho odštartujú o 16.30 h. Jeho vyvrcholením bude o šiestej večer ohňostroj pre rodiny s deťmi. Na Trojičnom námestí sa potom môžu dospelí od 21. h naladiť na silvestrovskú strunu s kapelou Crabslide. Chýbať nebude ani novoročný ohňostroj, po ktorom budú oslavy pokračovať diskotékou na námestí. „Mesto financuje iba veľký ohňostroj po polnoci vo výške 3-tisíc eur,“ spresnil hovorca Trnavy Pavol Tomašovič s tým, že mesto už dávnejšie spolupracuje pri organizovaní Vianočných trhov a Silvestra so súkromnou firmou, ktorá zabezpečuje kultúrny program a organizáciu. Prvého januára o 16. h sa v Kostole svätého Jakuba uskutoční tradičný novoročný koncert Trnavského komorného orchestra.

Kapely aj diskotéky

V meste pod Zoborom budú silvestrovať v Nitrianskom vianočnom mestečku na Svätoplukovom námestí od 22.30 h. Pripravený je zaujímavý kultúrny program, kapela Jamestown a dídžej. Nový rok privítajú polnočným ohňostrojom. Mesto na oslavy vynaloží 5-tisíc eur.

Silvestrovské oslavy sa v Prešove začnú na pešej zóne v centre mesta o 22. h diskotékou, hodinu pred polnocou ich oživí prešovská skupina Atlantída. Po polnočnom prípitku bude zábava pokračovať diskotékou. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny-Gazdová spresnila, že Silvester bude stáť asi 2-tisíc eur, pričom mesto nemá v rozpočte vyčlenené peniaze na ohňostroj. Prešovčania napokon ohňostroj mať budú aj s laserovou show vďaka miestnym sponzorom.

Trenčín bude aj tento rok pokračovať v tradícii úsporných silvestrovských osláv, s ktorými začal pred tromi rokmi. Vítanie nového roka sa aj teraz zaobíde bez ohňostroja a nechystajú ani silvestrovský program. Keďže záujem o oslavy pod holým nebom majú väčšinou mladí ľudia, Mierové námestie pod Trenčianskym hradom sa zmení od 21. h na veľkú diskotéku. „V našom meste budeme silvestrovať tak ako vlani a ako sa to osvedčilo. Silvester je počas posledných rokov v Trenčíne vždy v takejto réžii a vždy je zábava a oslava príchodu nového roka vynikajúca,“ povedala hovorkyňa mesta Erika Ságová. Celé oslavy budú mesto stáť 500 eur.

Iba ohňostroj

Nijaká organizovaná zábava nečaká Žilinčanov. Naposledy tu mali silvestrovské oslavy s programom v roku 2009. Ak bude priať počasie, budú sa mať ľudia, ktorí sa vyberú do mesta, aspoň na čo pozerať, pretože žilinská radnica plánuje dať zhruba 2-tisíc eur na ohňostroj. „Aj v tomto roku mesto pripravilo na uvítanie nového roku ohňostroj, ktorý je už tradíciou v našom meste. V prípade priaznivého počasia bude odpálený zo strechy Mestského divadla,“ uviedol hovorca Žiliny Pavol Čorba.

Silvestrovský program neorganizuje ani banskobystrická radnica. Ako po minulé dva roky aj teraz mesto pripravilo iba novoročný ohňostroj, ktorý si Banskobystričania môžu pozrieť 1. januára o 17. h na Námestí SNP. Popoludňajším termínom mesto vychádza v ústrety všetkým obyvateľom, teda aj rodinám s deťmi, seniorom a ľuďom, ktorí chcú prísť spojmi z odľahlejších častí mesta. Slávnostnú atmosféru pred ohňostrojom zosúladeným s hudbou vytvorí vystúpenie opernej speváčky Dominiky Donigy z balkóna historickej radnice. Svetelná a hudobná šou pyromuzikálneho ohňostroja potrvá desať minút, mesto vyjde na 3 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Žilina #Trenčín #Košice #Nový rok #Silvester 2015