Slovensko je svetová výnimka, tvrdí Draxler o financovaní súkromných škôl

Vo financovaní súkromných škôl je Slovensko v celosvetovom porovnaní výnimkou. Povedal to minister školstva Juraj Draxler v súvislosti s tým, že normatív na žiaka súkromných škôl tvorí 100 percent v porovnaní s verejnými školami.

31.12.2014 10:40
minister školstva Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler
debata (38)

Ako povedal Draxler, o znížení financovania súkromných škôl sa hovorilo už v minulosti, bolo však treba zvážiť, či by bolo dobré, ak by urobili razantný krok vo financovaní.

„Keď rodičia dávali deti do súkromných škôl, rátali so stabilným zdrojom financovania a my to nemôžeme naraz zmeniť. V tejto chvíli teda hovorím, že model financovania sa meniť nebude,“ povedal Draxler, no dodal, že ak bude spoločenská objednávka otvoriť diskusiu o financovaní súkromných škôl, je pripravený sa do takejto diskusie zapojiť.

O tom, že by súkromné školy mohli prísť o časť normatívu, uvažoval ešte bývalý minister školstva Dušan Čaplovič. S odobratím časti normatívu súkromným školám sa rátalo aj v neoficiálnom návrhu legislatívnych zmien, ktoré školským organizáciám a združeniam poslal Čaplovičov rezort na pripomienkovanie. Jedným z argumentov bolo, že súkromné školy môžu od žiakov vyberať školné. Definitívne znenie zmien však už Čaplovič nestihol predložiť, keďže po dohode s premiérom podal začiatkom júla 2014 demisiu.

Proti odobratiu časti financií súkromným školám bojovala Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR. Podľa šéfky asociácie súkromných škôl Saskie Repčíkovej by bol zákon, v ktorom by odobrali časť normatívu súkromným školám, diskriminačný a v rozpore s Ústavou SR, keďže všetky deti by mali dostať rovnakú šancu na vzdelanie. Repčíková argumentovala aj tým, že rodičia detí navštevujúcich súkromné školy platia dane rovnako ako ostatní. Dodala, že približne polovica škôl poplatky nevyberá.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #súkromné školy #Juraj Draxler