Zdravotníci mali rušnú noc: Dominovali úrazy v opilosti i popáleniny

Zdravotnícki záchranári zasahovali počas osláv Silvestra a Nového roka spolu 156 krát. Ako informoval zastupujúci hovorca záchranárov Jozef Minár, v 99 prípadoch zasahovali pre intoxikáciu alkoholom, v 50 prípadoch zranila ľudí zábavná pyrotechnika a v ôsmich prípadoch riešili podchladenie.

01.01.2015 10:32
sanitka, pohotovosť, prvá pomoc Foto: ,
Záchranári zasahovali počas Silvestrovskej noci 156 ráz, najviac kvôli intoxikácii alkoholom. /Ilustračné foto/
debata (1)

Jedna žena na následky podchladenia zomrela. „V Nových Zámkoch zomrela na následky podchladenia žena narodená v roku 1938,“ povedal Minár. „Už 12 hodín predtým ju príbuzní nahlásili ako nezvestnú,“ dodal.

Z 99 prípadov opitých išlo v 34 o osoby mladšie ako 18 rokov. Najviac opitých detí, konkrétne osem zaznamenali záchranári v Bratislavskom kraji. Najvyšší počet všetkých zásahov pre alkohol zaznamenali záchranári rovnako v Bratislavskom kraji, konkrétne 23.

Z 50 prípadov zranení spôsobených pyrotechnikou bolo desať detí. Najvyšší počet zranení spôsobených pyrotechnikou, konkrétne 16 zaznamenali záchranári v Bratislavskom kra­ji.

Úrazy v opilosti, amputované prsty

Počas osláv Silvestra a Nového roka ošetrili lekári v Bratislave spolu 217 ľudí. Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UMB) Petra Stano Maťašovská, z typicky silvestrovských zdravotných problémov tento rok dominovali úrazy. Spolu sa zranilo sa približne 50 ľudí. Mali tržné rany, ale aj zlomeniny. Väčšinou boli pod vplyvom alkoholu a dôvodom úrazov boli pády alebo fyzické potýčky. Nikto zo zranených nie je vo vážnom stave.

„Manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou sa zranilo 15 ľudí, z toho 5 s trvalými následkami v podobe amputovaných prstov,“ povedala Stano Maťašovská. „Ostatní mali zranenia kože a rany na rukách, ktoré bolo treba šiť.“ Zábavná pyrotechnika podľa Stano Maťašovskej zasiahla oko a popálila tvár 11-ročnému chlapcovi, ktorého po ošetrení na klinike popálenín odoslali do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou. Najstarším spomedzi zranených bol 77-ročný muž. Lekári riešili v šiestich prípadoch aj akútne psychické stavy vrátane pokusu o samovraždu.

„V porovnaní s minulým Silvestrom stúpol celkový počet ošetrených pacientov zo 170 na 217 a tiež aj zranených zábavnou pyrotechnikou z 9 na 15,“ skonštatovala Stano Maťašovská. V UNB sa podľa nej neodohrali žiadne incidenty, ktoré by vyžadovali asistenciu polície. „Môžeme konštatovať, že šlo síce o rušný, ale štandardný Silvester,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #oslavy #Silvester