Papierové kolky na úhradu poplatkov od prvého januára skončili

Klasické papierové kolkové známky viac nie je možné použiť na úhradu poplatkov. Od prvého januára ich nahrádza moderný platobný systém E-KOLOK. Občania môžu staré kolky bez poplatku vrátiť do 30. novembra 2015 na všetkých pobočkách Slovenskej pošty.

01.01.2015 17:00
kolok, kolky Foto: ,
Papierovými kolkami sa už od prvého januára nebudú uhrádzať poplatky. Nahrádza ich elektronický systém.
debata

Súčasťou systému E-KOLOK sú samoobslužné platobné terminály s dotykovými obrazovkami, takzvané kiosky, ktoré sú umiestnené na úradoch v rámci SR. Uhrádzať nové kolky je na nich možné hotovosťou alebo platobnou kartou. V rámci nového platobného systému E-KOLOK môžu občania využívať aj možnosť platenia poplatkov formou Potvrdenia pre evidenciu poplatku.

Tie si vedia zakúpiť na vybraných poštách v ôsmich nominálnych hodnotách, konkrétne 50 centov, 1 euro, 3 eurá, 5 eur, 10 eur, 20 eur, 50 eur a 100 eur. „Slovenská pošta sa maximálne snaží vyjsť v ústrety občanom, aby si čo najjednoduchšie a najplynulejšie zvykli na nový platobný systém,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker.

„Preto sme priniesli ďalší kanál úhrady správnych a súdnych poplatkov v rámci systému E-KOLOK.“ Súdny a správny poplatok bude možné uhradiť aj takzvaným platobným predpisom na úhradu poplatku, ktorý občanovi vytvorí pracovník priamo na úrade. V priebehu tohto roka pribudne tiež možnosť úhrady poplatkov prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Postup pre vrátenie nepoužitých kolkových známok je rovnaký ako doteraz. Stačí vypísať na pošte tlačivo Žiadosť o odkúpenie platných eurových kolkov a pošta vyplatí občanom sumu za staré kolky maximálne do 30 dní od overenia pravosti papierovej kolkovej známky.

debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #kolky