Za nedodržané predsavzatie hrozí elektrošok

Splnenie novoročných predsavzatí odkontroluje špeciálny náramok. Ak napríklad namiesto avizovaného športovania bude človek leňošiť, náramok ho potrestá elektrošokom. Na trh by sa mal dostať v máji, stáť by mal 205 eur.

04.01.2015 18:00
cvičenie, fitnes, chudnutie Foto:
Ak sa neviete prinútiť dodržať svoje novoročné predsavzatia, pomôže vám k tomu náramok za 205 eur. Za každé nedodržanie záväzku príde elektrošok. /Ilustračné foto/
debata (5)

S trestajúcim náramkom prišli americkí vývojári. Tento doplnok komunikuje s mobilnou aplikáciou, v ktorej si jeho majiteľ nastaví, akého zlozvyku sa plánuje zbaviť. Dokáže napríklad rozoznať, či je človek v pohybe, alebo miesto športu volí oddych v posteli. Najprv ho upozorní zvukovým signálom, potom svetelným a nakoniec vyšle do tela 255 voltov.

Podľa psychológa a súdneho znalca Roberta Máthého je krása novoročných predsavzatí porovnateľná s krásou práve odovzdanej kytice, ktorá pomaly, ale iste, vädne. „V danej chvíli však určite poteší,“ dodáva s tým, že skôr či neskôr dochádza k porušeniu takýchto sľubov. Trestajúci náramok by si však nekúpil. Podľa neho totiž účinnosť elektrošokov časom vyhasína.

24-ročná Martina si každoročne sľubuje, že začne aktívne športovať. Už pomaly šiesty rok sa jej to nedarí. „Vždy si dávam predsavzatie, že od budúceho roku začnem cvičiť. Rodina aj priatelia sa na mne dobre zabávajú, lebo vedia, že mi to vydrží maximálne týždeň,“ rozpráva s úsmevom Lučenčanka, ktorá zatiaľ o náramku nepočula. Určite by si ho však nekúpila. O bojoch so zlozvykmi svoje vie aj 32-ročný Peter z Nitry, ktorý po nociach vyjedáva chladničku. „Každoročne si pri silvestrovskom ohňostroji sľúbim, že s tým prestanem. V roku 2015 by sa to mohlo konečne podariť, ale elektrošok radšej vynechám,“ povedal Peter.

Aby dokázal náramok odhaliť, či jeho majiteľ neporušuje svoje predsavzatie, potrebuje o ňom dostatok informácií. Napríklad miesto, kde sa najčastejšie zdržiava, čas, kedy chodí spať, či počet hodín, ktoré trávi na internete. Tie musí užívateľ vopred uviesť v aplikácii, ktorú si stiahne do mobilu. Tá dokáže monitorovať akúkoľvek aktivitu užívateľa.

Vďaka elektrošoku si mozog spojí zakázané činnosti s nepríjemným trestom. Pre človeka je potom výhodnejšie predsavzatie dodržať. Ak nezaberie ani elektrické napätie, aplikácia zverejní zlyhanie majiteľa na sociálnej sieti.

Trestanie elektrinou funguje na princípe podmieneného reflexu, ktorý zadefinoval ruský fyziológ Ivan Petrovič Pavlov. Ten skúmal, ako jeho pes reaguje na rôzne situácie. Pravidelne mu podával jedlo až po tom, čo zazvonil na zvonček. Prostredníctvom zaužívanej rutiny si pes vybudoval reflex a po zazvonení zvončeka začal sliniť bez toho, aby jedlo naozaj dostal.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový rok #predsavzatia