Na Slovensku hodiny snežilo, najviac v Žilinskom kraji. Na horách hrozia lavíny

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre možnosť tvorenia sa snehových jazykov a závejov. Výstraha platila pre celé územie Slovenska do 17.00.

04.01.2015 20:33 , aktualizované: 05.01.2015 19:15
počasie, sneženie, kalamita Foto: ,
Najviac snehových zrážok zaznamenali meteorológovia v Žilinskom kraji. /Ilustračné foto/
debata (14)

V celom Žilinskom kraji snežilo celý deň, všetky cesty aj horské prechody zostali zjazdné. Na horských prechodoch Makov, Huty, Príslop, Fačkov, Donovaly a Šturec hlásili cestári jeden až päť centimetrov utlačeného alebo kašovitého snehu a upozorňovali na nevyhnutnosť použitia zimných pneumatík.

So snehom treba počítať aj na hlavných ťahoch medzi Žilinou a Martinom, medzi Kraľovanmi a Ružomberkom a medzi Ružomberkom a Korytnicou. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest zasnežené sú aj cesty prvej triedy medzi Bytčou a horským prechodom Makov, medzi Kraľovanmi a Párnicou, medzi Dolným Kubínom a Ružomberkom, medzi Dlhou nad Oravou a Tvrdošínom a medzi Trstenou a hraničným priechodom s Poľskom.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Diaľnice a rýchlostné cesty zostali zjazdné

Sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest boli počas celého dňa zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úsekov diaľnice D1 Ivachnová – Bôrik, Poprad – Jánovce a Svinia – Budimír a rýchlostnej cesty R3 v úsekoch Trstená – Tvrdošín a Sedliacka Dubová – Široká, na ktorých je vrstva miestami čerstvého až kašovitého snehu do troch centimetrov. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek je na západnom Slovensku prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku je na cestách vrstva čerstvého až utlačeného snehu do jedného až piatich centimetrov.

Horské priechody sú tiež zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do hrúbky štyri až päť centimetrov. Suché alebo mokré cesty hlásia z horských priechodov Soroška, Havran, Biela Hora, Ďurďošíka, Dargova, Kremnické Bane, Homôlka, Šútovce a Pezinská baba. Úsek cesty I/64 Nitrianske Pravno – Fačkovské sedlo, I/59 Korytnica – Ružomberok a horský priechod Šútovce sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov a horské priechody Donovaly a Zbojská sú neprejazdné pre dopravu nad 3,5 tony.

Silný vietor stopol lyžovačku v Tatranskej Lomnici

Pre silný vietor, ktorý dopoludnia dosahoval rýchlosť 25 m/s a niekde až 40 m/s, sa v pondelok v stredisku v Tatranskej Lomnici nelyžovalo. Na poludnie sa však vietor ustálil a prevádzkovatelia pustili lanovky zo Skalnatého plesa do Tatranskej Lomnice. Na Skalnatom plese vietor dosahuje až 40 m/s.

Podľa posledných informácií zatiaľ premáva 6-sedačková lanová dráha Tatranská Lomnica – Štart a 8-sedačková lanová dráha Tatranská Lomnica – Buková hora. V prevádzke je tiež kabínková lanová dráha Štart – Skalnaté pleso.

Na Štrbskom Plese je počasie priaznivejšie. Po rannej odstávke začali premávať lanovky Fukota a Solisko Expres. Vleky pre lyžiarov sú v prevádzke, na horách svieti slnko a návštevníci majú na lyžovačku ideálne podmienky. V Starom Smokovci funguje aj lanovka na Hrebienok a vleky na Jakubkovu lúku. V lyžiarskom stredisku Jasná je v prevádzke 11 lanoviek a osem vlekov.

V Západných a Vysokých Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Po nočnom snežení, ktoré bolo sprevádzané silným vetrom sa vo Vysokých a Západných Tatrách vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä južných, juhovýchodných a juhozápadných svahov v polohách nad 1700 m n. m. Nový prachový sneh bol silným vetrom intenzívne previevaný na záveterné svahy, kde sa vytvorili málo stabilné snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie lavín na týchto miestach je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä sa svahoch so sklonom 30° a viac. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú.

V Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo v polohách nad 1700 m n. m. Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá aj v Malej a Veľkej Fatre v polohách nad 1300 m n. m. Nafúkané snehové dosky a vankúše sa vytvorili na záveterných (najmä južných, juhovýchodných a juhozápadných) svahoch. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky je potrebná najmä z hľadiska bezpečného pohybu vo vysokohorskom prostredí nad 1000 m n. m.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #vietor #výstraha