Špeciálnu predpoveď a včasný posyp, odporúča analytik

Dopravný analytik Jozef Drahovský tvrdí, že v prípade poľadovice na cestách môžu ísť autá hoci aj rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu.

05.01.2015 07:54
debata (2)

Dôležité je, aby do cieľa dorazili. Za kritickú situáciu na cestách môžu podľa neho často vodiči, ktorí rýchlosť neprispôsobia počasiu a svojim schopnostiam.

Čo by si mali uvedomiť vodiči, ktorí sa odvážia na zľadovatenú cestu?
Veľa ľudí si poľadovicu na cestách vôbec neuvedomí. V prvom rade je potrebné si ju všimnúť. Prv ako vyjdú na cestu, je dôležité, aby počúvali informácie o dopravnej situácii a riadili sa nimi.

Kedy by mali spozornieť?
Vozovka sa zdá oveľa hladšia a volant kladie menší odpor, ako býva zvykom. Plus je potrebné sledovať správanie iných vodičov, ktorí idú v takomto počasí zdanlivo príliš pomaly.

Aké rýchlostné pravidlá platia v takejto mimoriadnej situácii?
Vodiči by mali voliť primeranú rýchlosť, pri ktorej vozidlo dokáže udržať stopu na vozovke, zatáčať, a hlavne zabrzdiť tam, kde potrebuje. Vtedy neplatia žiadne minimálne rýchlosti, platí len „bezpečne dôjsť“. Nie je žiadna zvláštnosť, že aj na diaľnici, kde je povolená 130-kilometrová rýchlosť, idú v prípade dažďa či poľadovice 20 kilometrov za hodinu.

Môžu za vznik nehôd len ľudia, ktorí neprispôsobia jazdu počasiu a svojim schopnostiam?
Vodič je povinný prispôsobiť rýchlosť stavu vozovky, vlastnosti auta a svojim schopnostiam. Nie všetci cestári si však uvedomujú, že bude námraza. Situáciu by mali riešiť dopredu, keď ešte nie je poľadovica vytvorená. Mali by mať vyžiadanú špeciálnu predpoveď počasia pre cestárov, ktorá určí čas, keď poľadovica vznikne a je zameraná na varovanie pred ňou. Vďaka tomu môžu vyslať posýpače včas a zabránia tak vzniku kritickej situácie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #nehody #poľadovica