Slovenská katolícka charita vyzbierala na rozvojovú pomoc takmer 800-tisíc eur

Slovenská katolícka charita (SKCH) vyzbierala v minulom roku na humanitárnu a rozvojovú pomoc viac ako 770-tisíc eur. Ako informoval PR manažér organizácie Tomáš Horváth, tieto peniaze smerovali do krajín postihnutých prírodnými katastrofami, vojenskými konfliktmi či do rozvojových krajín, kde charita pomáha prostredníctvom svojho dlhoročného projektu Adopcia na diaľku.

05.01.2015 17:45
debata (2)

„Vlani sme zasahovali po povodniach nielen na Slovensku, ale aj v Srbsku a Bosne a Hercegovine. Tam sme doručili kamión materiálnej pomoci a podporili sme miestne projekty,“ povedal generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

„Snažili sme sa byť blízko aj pri ľuďoch, ktorých postihol vojnový konflikt v Iraku, Sýrii a na Ukrajine. Je pre nás povzbudzujúce vidieť, že aj napriek tomu, že nepatríme medzi najbohatšie krajiny, dokážeme pomáhať tým chudobnejším“. Na pomoc zaplaveným oblastiam na Balkáne išlo v minulom roku 76-tisíc eur, do zbierky pre Irak prispeli darcovia 27-tisíc eurami a do Sýrie odišlo päťtisíc eur.

Obnovu Filipín, ktoré ochromil ešte v roku 2013 ničivý tajfún Haiyan, podporili darcovia sumou 6-tisíc eur a na podporu obyvateľom susednej Ukrajiny, kde sa počas roka situácia mimoriadne vyostrila, poslala verejnosť 19-tisíc eur. Vďaka Pôstnej krabičke pre Afriku, ktorú SKCH organizovala už tretí rok, získali na pomoc deťom z Ugandy dokopy 177-tisíc eur. V Ugande SKCH prevádzkuje centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, kde sa stará o HIV pozitívne deti a tiež prevádzkuje miestnu škôlku.

Najviac peňazí, konkrétne 460-tisíc eur, poskytli v uplynulom roku darcovia na projekt Adopcia na diaľku. Projekt je zameraný na finančnú podporu detí z chudobných pomerov. Aktuálne sa v projekte nachádza sedem krajín, konkrétne India, Albánsko, Haiti, Vietnam, Kazachstan, Uganda a Ukrajina. V týchto krajinách SKCH podporuje vyše 2 150 detí. Projekt je financovaný výlučne z podpory darcov a funguje už od roku 1996.

„V roku 2014, kedy bol zaznamenaný rekordný počet migrácie, aj kvôli utečencom z rôznych krajín postihnutých vojnami, sme vďační všetkým darcom a podporovateľom Slovenskej katolíckej charity, že nám umožnili pomáhať na miestach, kde našu pomoc naozaj potrebovali,“ povedal Gumulák. „Všetkým, ktorí nezostali ľahostajní a rozhodli sa podporiť núdznych v týchto krajinách, zo srdca ďakujeme,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #humanitárna pomoc #Slovenská katolícka charita