Investorovi novej nemocnice obmedzia zisk

Obmedzený zisk a zmluva na 30 rokov. To je časť z podmienok, ktoré dá ministerstvo zdravotníctva do zmluvy tej firme, ktorá postaví a bude prevádzkovať novú, modernú Univerzitnú nemocnicu v Bratislave.

06.01.2015 10:44 , aktualizované: 07.01.2015 09:08
vojenska nemocnica, patrónka Foto: ,
Nová nemocnica bude stáť v areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.
debata (2)

Meno investora by malo byť známe už koncom tohto roka, nemocnica by mala začať fungovať od marca 2018.

Ministerstvo zdravotníctva dnes vypisuje tender na prevádzkovateľa nemocnice. Nepôjde však o klasickú súťaž, v ktorej firmy predkladajú svoje ponuky a podľa stanovených kritérií sa z nich vyberie jedna. Zdravotnícky rezort si vybral metódu súťažného dialógu. Znamená to, že so záujemcami, ktorí vyjdú z tendra, bude debatovať. V rámci týchto diskusií môže meniť časť svojich požiadaviek. Nakoniec určí víťaza.

"Limitovali sme počet v súťaži na desať, to je maximum, na vedenie dialógu je optimálny počet asi päť uchádzačov,“ povedal riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva Ivan Poprocký.

Hoci nemocnicu postaví a bude prevádzkovať súkromný partner, jej vlastníkom bude štát. Firma ju dostane do nájmu na tridsať rokov. Ministerstvo v zmluve plánuje investorovi obmedziť výšku zisku. "Chceme ohraničiť maximálnu výšku zisku, aby sa nám nestalo, že zisk bude rásť donekonečna, čo by mohlo zvádzať k tomu, aby sa vytváral nie práve najčistejším spôsobom,“ povedal projektový manažér projektu Ján Králik. Dodal, že dnes sa dá ťažko povedať, koľko by to malo byť.

Celá súťaž bude prebiehať v niekoľkých fázach. Ministerstvo predpokladá, že koncom roka bude známe meno budúceho investora a nájomcu. Zmluvu plánuje podpísať začiatkom roka 2016. O projekt už minulý rok prejavilo záujem 26 spoločností z desiatich krajín sveta, s ktorými rezort už viedol prvé rokovania. Medzi nimi boli napríklad J&T Real Estate, spoločnosť Svet zdravia, patriaca Pente, Agel, ktorá vlastní sieť nemocníc na Slovensku aj v Čechách, Erste Group AG, ČSOB či ING Bank N.V. Išlo o neformálne rozhovory pred vypísaním dnešného tendra.

Časový harmonogram výstavby novej nemocnice

  • 7. január 2015 vyhlásenie verejného obstarávania
  • január – február 2015 predkladanie žiadostí o účasť v dialógu, žiadatelia musia predložiť referencie
  • apríl – september 2015 – samotný dialóg – počas neho budú vznikať súťažné podklady
  • október – november 2015 – predloženie ponúk
  • november – december 2015 – vyhodnotenie ponúk
  • január 2016 – výber investora, podpísanie zmluvy
  • február – september 2016 – plán na projektovú dokumentáciu
  • október 2016 – marec 2018 – výstavba nemocnice
  • marec 2018 – začiatok prevádzky nemocnice

    Zdroj: ministerstvo zdravotníctva

Súťažný dialóg, pre ktorý sa rozhodlo ministerstvo, sa podľa advokáta Andreja Leontieva z advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c môže použiť v tých prípadoch, ak ide o zvlášť zložité projekty a verejnú súťaž nie je možné zrealizovať. "Stavbu novej budovy Univerzitnej nemocnice v Bratislave je podľa nášho názoru možné považovať za obzvlášť zložitú zákazku,“ podotkol Leontiev.

Výhoda tohto spôsobu obstarávania spočíva podľa neho najmä v tom, že dialóg dáva možnosť definovať potrebné technické požiadavky a následne vybrať záujemcu. Táto metóda má však aj riziká. "Značné riziko bude existovať aj pri posudzovaní toho, ktorá predložená ponuka je ekonomicky najvýhodnejšia,“ povedal Leontiev.

Nová nemocnica by mala slúžiť nielen na liečbu, ale aj na vzdelávanie a výskum. Bude stáť v areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Podľa prvotných prepočtov by mohla stáť približne 220 miliónov eur. Štát bude investorovi garantovať zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Ročne by mala liečiť 40-tisíc pacientov, budú v nej len akútne lôžka.

Poprocký: Nie sú to dostihy

Riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva Ivan Poprocký by v užšom výbere investora novej nemocnice rád videl medzinárodné konzorciá. Hovorí, že na tento projekt sa budeme pozerať 30 rokov, preto sa stanoveného časového harmonogramu netreba držať za každú cenu.

Ako si predstavujete optimálny výsledok súťaže?
Približne päť spoločností, najlepšie medzinárodných konzorcií,  čiže kombinácia domáceho a zahraničného. To by sme považovali za ideálne, ale to je len naše želanie, vôbec to tak nemusí byť. Chceli by sme tam mať známe firmy s transparentnou vlastníckou štruktúrou. Čiže firmy, ktoré existujú, majú  niekde nemocnice a môžeme ich aj reálne vidieť. Musia mať skúsenosť z obdobného projektu, ktorý tu chceme realizovať.

Mohli by byť medzi vybratými záujemcami aj tie spoločnosti, s ktorými ministerstvo už viedlo neformálny dialóg?
Boli by sme radi, pretože to bol veľmi dobrý reprezentatívny výber firiem. Očakávame, že väčšia časť tých firiem prejaví záujem. Dúfame však, že sa prihlásia aj iné.

Akým spôsobom si udrží štát kontrolu nad novou nemocnicou? Bude mať zastúpenie vo firme, ktorá ju bude prevádzkovať?
Štát bude nemocnicu priamo vlastniť, čiže bude mať nad ňou 100-percentnú kontrolu. Rovnako bude mať neobmedzený prístup ku všetkým informáciám. Chceli by sme navyše zástupcov štátu v dozornom orgáne prevádzkovateľa. Ak sa ukáže, že je potrebné, aby bol štát aj spoluvlastníkom spoločnosti, ktorá bude prevádzkovať nemocnicu, budeme sa o to usilovať.

Viete garantovať dodržanie termínov v harmonograme?
Tieto termíny sú na najnižšej možnej hranici, nemôžu byť kratšie, ale môže sa stať, že budú dlhšie. Môže nastať akákoľvek situácia, s ktorou nepočítame. Napríklad v rámci verejného obstarávania môže prísť niekoľko sťažnosti, čo nie je nič nezvyčajné. Pri veľkých obstarávaniach sa to deje pomerne často. Ak pôjde všetko bez zbytočných prieťahov, tak vieme dodržať tieto termíny. Samozrejme, nie sú to dostihy.  Pripravujeme projekt, na ktorý sa budeme pozerať 30 rokov, takže by nebolo dobré, aby bol šitý horúcou ihlou len preto, aby sme stíhali pomyslený harmonogram.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #ministerstvo zdravotníctva