Nové názvy ambulancií uberú lekárom z právomocí

Nové názvy ambulancií, ktoré musia lekári - špecialisti zmeniť do konca tohto roka, prinesú aj rad iných problémov.

07.01.2015 20:00 , aktualizované: 08.01.2015 07:00
debata (7)

Okrem toho, že lekári budú obiehať úrady a vybavovať povolenia, prídu aj o časť kompetencií. Niektorých pacientov už nebudú môcť vyšetriť alebo liečiť tak ako doteraz. Ministerstvo zdravotníctva už pripravilo niektoré zmeny, ktoré pôvodný návrh menia. Ide však len o malé úpravy.

Denník Pravda pred týždňom informoval o nových názvoch ambulancií, ktoré určilo ministerstvo zdravotníctva pre špecialistov. Priniesla ich novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá platí od júla minulého roka, a vyhláška ministerstva zdravotníctva, tá je účinná od vlaňajšieho novembra.

Vyhláška určuje zoznam 64 pomenovaní. Ruší napríklad názov hepatologická ambulancia, nahradiť ho mala ambulancia vnútorného lekárstva. Pomenovanie sexuologická ambulancia by o rok už nemalo existovať, namiesto neho bude urologická. Niektorým lekárom nebude stačiť jednoduchá výmena tabule na dverách, pre nový názov budú musieť žiadať o povolenie samosprávny kraj. Musia si ho vybaviť do konca tohto roka.

Čo najnovšie opravuje a mení ministerstvo

  • názov gynekologická ambulancia mení na gynekologicko-pôrodnícka ambulancia
  • vracia názov hepatologická ambulancia, ktorý najprv zrušilo
  • vracia názov ambulancia anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktorý najprv zrušilo
  • pridáva nový názov pediatrická ambulancia (tá sa nachádza len v nemocnici, ktorá poskytuje starostlivosť v jednom pediatrickom odbore)
  • ruší názvy mamologická ambulancia a ambulancia andrológie

Zdroj: Návrh novely zákona o poskytovateľoch

Čo sa zrušilo, má opäť platiť

Ministerstvo zdravotníctva zavedenie pravidiel odôvodňovalo tým, že doteraz sa povolenia vydávali chaoticky na veľmi úzke špecializácie a v krajoch neboli jednotné. Zámerom je povolenia zjednotiť. V stredu však vláda v návrhu novely zákona o poskytovateľoch schválila zmeny, v niektorých prípadoch sa vracajú k pôvodným názvom. Pripravil ju rezort zdravotníctva po pripomienkach lekárov.

Napríklad, gynekologickej ambulancii vrátili slovo pôrodnícka, fungovať by mala naďalej aj hepatologická ambulancia. Rušia sa však ďalšie pomenovania a to mamologická a andrologická ambulancia, tie nahradia gynekologicko-pôrodnícka a urologická.

Za to, aby sa v názve objavilo opäť slovo pôrodnícka, bojovala gynekologička Marianna Šestinová. Pôvodný návrh by podľa nej priniesol pacientom len väčšie problémy. Ak by názov platil v takejto podobe, lekári by nemohli vyšetrovať tehotné ženy. „Názov gynekologická ambulancia nie je podľa odboru, pretože to nesedí so zoznamom, a problém bol v tom, že vypadol názov pôrodníctvo. My sa pritom staráme aj o tehotné ženy,“ vysvetlila Šestinová.

Lekár Ivan Kubiš, ktorý má andrologickú ambulanciu v Banskej Bystrici, tvrdí, že si to vyrieši po svojom. „Mám dve atestácie z urológie a jednu zo sexuológie, na špecializáciu z urológie mám aj licenciu z lekárskej komory aj povolenie na prevádzku ambulancie,“ hovorí Kubiš s tým, že ak návrh prejde parlamentom, vymení si iba tabuľku na dverách z andrologickej ambulancie na urologickú.

Zrušenie názvu mamologická ambulancia gynekológ Kamil Pohlodek hodnotí tak, že sa zhorší informovanosť pacientov o úzkošpeciali­zovaných odboroch. „Na jednej strane žiadajú od lekárov, aby sa špecializovali na odbory, na druhej strane ich potom nejakým zákonom zrušia?“ podotkol lekár.

Budú psychiatri liečiť aj starších pacientov?

Nová legislatíva však nemení len názvy, okrem toho presne vymedzuje, kto v ordinácii môže liečiť a aké úkony môže vykonávať. Pri niektorých špecializáciách okresala doktorom kompetencie.

Detská lekárka a gastroenterologička Alena Jancová tvrdí, že zákon bude mať oveľa tvrdší dosah nielen na lekárov, ale aj na pacientov, ako sa na prvý pohľad zdá. „Moju kvalifikáciu zredukovali. Dospelým pacientom už nebudem môcť robiť endoskopické vyšetrenia, hoci som sa školila u odborníkov pre dospelých a mám aj certifikát, ale nemám internistické vzdelanie,“ povedala Jancová. Podľa nového endoskopické vyšetrenie bude môcť vykonať len lekár s atestáciou z interného lekárstva a s certifikátom na endoskopie.

Jancová doteraz robila endoskopiu pre ambulanciu jej manžela, ktorý má atestáciu z interného lekárstva aj z diabetológie v rámci jedného spoločného pracoviska. „Teraz neviem, či si môžeme otvoriť dve ambulancie?“ pýta sa Jancová. Viaceré špecializácie si podľa nej vybrali preto, lebo rozširujú možnosti, ako liečiť pacientov tak, aby nemuseli obiehať viac ambulancií.

Psychiatri zas upozorňujú na to, že väčšina z nich nebude môcť vyšetrovať starších ľudí. „Na liečbu pacientov nad 65 rokov je podľa novej vyhlášky potrebná nadstavbová atestácia z gerontopsychi­atrie a na Slovensku je podľa mňa desať gerontopsychiatrov. Takže týchto desať odborníkov by malo vyšetrovať a liečiť všetkých starších ľudí v krajine s psychiatrickými problémami, čo považujem za nerozumné riešenie,“ upozorňuje psychiater Vladimír Hacek.

Navyše je tu podľa neho aj zodpovednosť za pacientov. „Neviem, ako mám povedať pacientovi, že ho nemôžem liečiť a čo ak sa mu niečo stane?“ kladie si otázku psychiater.

Ak by si chcel doplniť nadstavbovú atestáciu z gerontopsychi­atrie, musel by zatvoriť ambulanciu minimálne na jeden rok a ísť do nemocnice na stáž, čo je podľa Haceka nereálne. „Niektorí ľudia, ktorí trpia ťažkými demenciami alebo výpadkami pamäte, nie sú schopní zabezpečiť si pre seba starostlivosť, je to na príbuzných, ktorým nezostane nič iné len cestovať po celom Slovensku a hľadať odbornú pomoc,“ pripomenul.

Ministerstvo je optimistické

Ministerstvo zdravotníctva to tak dramaticky nevidí. Podľa neho lekári budú môcť aj naďalej vyšetrovať a liečiť pacientov tak ako doteraz. „Nie je pravda, že si všetci lekári budú musieť žiadať nové povolenie,“ reagovala Šoltésová s tým, že lekár, ktorý získal niekoľko špecializácií, môže poskytovať zdravotnú starostlivosť vo všetkých získaných špecializačných odboroch, ak má na ne vydané povolenie.

Podľa niektorých lekárov však v novej úprave nemajú jasno ani samotní župní lekári. Niektoré župy by od ministerstva zdravotníctva očakávali usmernenie, ako pri vydávaní povolení majú postupovať. To žiadne usmernenie neplánuje vydať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #ambulancie