OĽaNO presadzuje, aby mohli europoslanci vystúpiť v NR SR

Slovenskí europoslanci by mali mať možnosť najmenej raz za kalendárny rok vystúpiť v Národnej rade SR a predniesť správu o svojej činnosti. V novele zákon o rokovacom poriadku parlamentu to navrhuje poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič.

09.01.2015 14:10
debata (13)

Návrh by podľa neho zvýšil a zlepšil informovanosť verejnosti o práci poslancov v Európskom parlamente, posilnil vzájomné väzby medzi poslancami národnej rady a europoslancami a zvýšil informovanosť národnej rady o činnosti poslancov EP najmä vo vzťahu k uplatňovaniu zásady subsidiarity.

Viskupič novelou reaguje na rekordne nízku volebnú účasť Slovákov vo voľbách do Európskeho parlamentu v máji 2014.

„Z viacerých analýz vyplýva, že jedným z dôvodov nízkej účasti na voľbách do Európskeho parlamentu je aj všeobecná neznalosť činnosti Európskeho parlamentu a jeho jednotlivých poslancov. Občania SR často nedisponujú takmer žiadnymi informáciami o tom, čo v Európskej únii presadzujú a čo robia europoslanci, ktorých si zvolili za svojich zástupcov,“ argumentuje Viskupič.

Poslanec obyčajných ľudí pripomína, že existuje dopyt po väčšej informovanosti o práci v Európskom parlamente, a to nielen zo strany občanov, ale aj samotných europoslancov.

„Pred niekoľkými mesiacmi totiž samotní poslanci Európskeho parlamentu z viacerých politických strán žiadali bývalého predsedu národnej rady Pavla Pašku o možnosť vystúpiť v pléne národnej rady, žiaľ neúspešne,“ uzatvára Viskupič.

Návrhom sa parlament bude zaoberať na januárovej schôdzi parlamentu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #europoslanci