V Prešove začnú proces blahorečenia Jána Mastiliaka

Na Slovensku by mohol čoskoro pribudnúť nový blahoslavený. Prešovská archieparchia otvorí proces blahorečenia prvého gréckokatolíckeho redemptoristu slovenského pôvodu Jána Mastiliaka.

10.01.2015 10:05
debata (6)

Slávnosť sa uskutoční 31. januára. Proces otvoria pri príležitosti stretnutia zasvätených osôb gréckokatolíckej metropolie, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Ján Mastiliak bol prvým gréckokatolíckym redemptoristom slovenského pôvodu. Študoval v Čechách a v Ríme. Po získaní doktorátu sa vrátil domov v čase prechodu frontu. Vďaka znalosti jazykov pomáhal sovietskym vojakom tlmočiť. To sa po nástupe komunistickej vlády bol dôvod na zaradenie medzi desiatich „najnebezpečnej­ších“ rehoľníkov, proti ktorým sa konal tzv. monsterproces v roku 1950.

Dovtedy neznámeho redemprotistu obvinili z velezrady a špionáže v prospech Vatikánu a západných mocností. Pôvodne navrhnutý trest smrti bol zmiernený na doživotie, z ktorého si napokon odsedel 15 rokov. Sám o väzení nechcel rozprávať, ale pod nátlakom poslušnosti napísal knižku Za hrsť spomienok, v ktorých sa na väzniteľov pozeral ako na tých, „ktorí si len konali svoju prácu.“ Pred troma rokmi ju vydalo vydavateľstvo Misionár.

Po amnestovaní pracoval a žil v Prešove. V roku 1968 stál pri obnovení Gréckokatolíckej cirkvi. Zomrel 18. septembra 1989. Patrí k najvýznamnejším osobnostiam Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #blahorečenie #Ján Mastiliak