Smer sa postavil k referendu vyhýbavo

Vyhýbavý, taký je postoj väčšiny parlamentných strán k referendu Aliancie za rodinu. Na prvom mieste to platí o najsilnejšej strane Smer.

15.01.2015 12:00
referendum, aliancia za rodinu Foto:
Referendum, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu, sa uskutoční 7. februára a bude stáť 6,3 milióna eur.
debata (53)

Jeho vedenie včera oznámilo, že sa zúčastní na referende, ale nedá odporúčanie, ako hlasovať. Podobne sa vyjadril aj Bugárov Most – Híd. SDKÚ a Sieť zatiaľ so stanoviskom vyčkávajú. Sulíkova SaS bude referendum ignorovať, konzervatívne KDH ho jasne podporuje.

Referendum sa uskutoční už 7. februára, časť právnikov ho kritizuje, pretože jeho otázky o manželstve, adopciách detí pármi rovnakého pohlavia a vyučovaní sexuálneho správania a eutanázie na školách zasahujú do ľudských práv. Tie pritom nemôžu byť témou hlasovania. Pred referendom varujú aj ľudskoprávne organizácie. Ako príklad dávajú množstvo krajín vo svete, ktoré majú zavedené registrované partnerstvá, manželstvá osôb rovnakého pohlavia a adopcie detí a čoraz viac liberalizujú právo vo vzťahu k sexuálnym menšinám.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Nevyužitá šanca mlčať.

Kritický postoj sa očakával od ľavicového Smeru. Ten však zostal zdržanlivý. „Predseda vlády sa na referende zúčastní a tak ako každý iný občan sa za plentou v referendovej miestnosti slobodne rozhodne, ako odpovie na položené otázky,“ sprostredkoval stanovisko premiéra Roberta Fica šéf tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

Minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič tiež pôjde hlasovať a k predloženým otázkam nebude mať rovnaký postoj. „Vedenie Smeru prijalo taký názor, že ľudia by mali využiť svoje právo zúčastniť sa, Smer však nebude dávať odporúčania ku konkrétnym otázkam,“ povedal Maďarič. Podľa neho niektorí predstavitelia Smeru, napríklad europoslanci, povedali, že sa nezúčastnia na referende, iní sa zúčastnia. „Čiže tu neexistuje jednotný politický postoj a ani si nemyslím, že je potrebné ho zaujímať. Jednotný postoj je, že by sa mali ľudia zúčastniť, ale nebudeme ich navádzať alebo im odporúčať, ako majú hlasovať,“ vysvetlil Maďarič.

Politológ Juraj Marušiak povedal, že referendum je dôležitá udalosť a politici Smeru by sa mali k nemu vyjadriť. „Je jasné, že Smer nechce stratiť žiadny segment voličstva, ale takýto postoj nie je dlhodobo možný,“ mienil Marušiak. Politológ Michal Horský pripomenul, že referendum je nástroj prejavenia názoru, a preto podľa neho žiadny politik nemôže občanov vyzývať na jeho bojkotovanie. „Stanovisko politikov, aby každý občan hlasoval podľa vlastného uváženia, je v princípe demokratické a necháva priestor aj pre politických konzervatívcov na strane jednej, aj pre jasných liberálov na strane druhej,“ zhodnotil Horský.

Kampaň pred referendom sa už rozbehla, robia ju len iniciátori, teda Aliancia za rodinu, ako aj konzervatívne a cirkevné kruhy. V kostoloch sa už objavili letáky s názvom Katolíci bránia manželstvo. Podľa Rádiožurnálu RTVS za letákmi stojí aktivistka Jana Tutková. Tá v minulosti bola aj za bilbordovou kampaňou, ktorá zobrazovala mŕtve ľudské plody. K letákom sa nechcela vyjadrovať. Píše sa v nich napríklad, že homosexuáli sa dožívajú priemerne o 20 rokov menej alebo že miera samovrážd v homosexuálnej komunite je 14-krát vyššia ako v ostatnej populácii. Novšia verzia letáka už tieto informácie neobsahuje. Martin Macko z iniciatívy Inakosť upozornil, že v letákoch nie sú žiadne odkazy na zdroje informácií. „Ťažko s tým môžeme niečo robiť. Môžeme iba upozorniť, že nezodpovedajú realite,“ poznamenal.

Hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík sa od letákov dištancoval. „V prvom rade nepoznám obsah letáka. Nečítal som ho dokonale. Pred viacerými mesiacmi sa mi o ňom dostala letmá informácia, nevenoval som však tomu žiadnu pozornosť. Nie je to naša aktivita,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #referendum #referendum o rodine