Referendovú kampaň zákon vysielateľom neprikazuje ani nezakazuje

Žiaden zákon exaktne vysielateľom neprikazuje ani nezakazuje vysielanie kampane k referendu, tvrdí hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová.

16.01.2015 10:54
debata (4)

„To znamená, že vysielateľ nie je povinný reklamné spoty súvisiace s referendom odvysielať. Ak sa rozhodne kampaň vysielať, musí dbať na dodržanie ustanovení, ktoré by vysielaním mohli byť porušené,“ konštatovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Pod hrozbou sankcií je zakázaná napríklad politická a náboženská reklama.

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a tiež súkromná televízia Markíza spoty Aliancie za rodinu k februárovému referendu o ochrane rodiny vysielať nebudú. „Zákon o spôsobe vykonania referenda v znení neskorších predpisov nijakým spôsobom nerieši kampaň v elektronických médiách ani ďalšie otázky vysielania v období pred konaním referenda,“ pripomenula v tejto súvislosti hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. S týmto názorom sa stotožňuje aj televízia Markíza. Aliancia za rodinu, ktorej petícia referendum iniciovala, rozhodnutie médií nevysielať spoty kritizuje.

Licenčná rada upozorňuje na rozdiel medzi vysielaním informácií o kampani a vysielaním samotnej kampane. „Vysielanie informácií o kampani, napríklad v spravodajských a publicistických formátoch neobmedzujú žiadne špeciálne pravidlá.“ Takéto vysielanie sa podľa hovorkyne licenčnej rady riadi zákonom o vysielaní a retransmisii, ktorý musia vysielatelia dodržiavať bez ohľadu na to, či sa koná referendum. Ak sa však vysielateľ – televízia či rádio rozhodne kampaň vysielať, musí dbať na to, aby dodržal zákon o vysielaní a retransmisii.

Špeciálne jeho ustanovenia, ktoré by vysielaním kampane mohli byť porušené. „Ide predovšetkým o povinnosť vysielateľa zabezpečiť všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v rámci vysielania programovej služby, zákaz politickej a náboženskej reklamy,“ konkretizovala Jelčová. Doplnila, že sa to taktiež týka niektorých ustanovení zákona o vysielaní mediálnej komerčnej komunikácie, podľa ktorých táto „nesmie porušovať slobodu a rovnosť v dôstojnosti a právach ľudí či nesmie obsahovať a podporovať diskrimináciu na základe pohlavia, rasy, farby pleti, veku, jazyka, sexuálnej orientácie, zdravotného postihnutia, náboženstva alebo viery, národného alebo sociálneho pôvodu alebo príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine“.

Ak by vysielatelia spomínané zákonné pravidlá porušili, hrozili by im sankcie. Najnižším stupňom sankcií sú upozornenie na porušenie zákona alebo odvysielanie oznamu o porušení zákona. Tie môžu dostať, ak nezabezpečia všestrannosť informácií a názorovú pluralitu programovej služby. Za ostatné vyššie spomínané zákonné pravidlá hrozí pri ich prvom porušení nefinančná sankcia – upozornenie na porušenie zákona. Pri opakovanom porušení zákona má RVR právo dať pokuty. V prípade televízie môže byť pokuta od 3 319 do 165 969 eur a pre rozhlasových vysielateľov od 497 do 49 790 eur.

Referendum o ochrane rodiny sa bude konať v sobotu 7. februára od 7:00 do 22:00. Uskutoční sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, čo prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky:

  • 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?
  • 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?
  • 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Náklady na referendum by mali dosiahnuť približne 6,3 milióna eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #médiá #Rada pre vysielanie a retransmisiu #referendum o rodine