Verejnú správu majú zefektívniť stovky miliónov eur z Bruselu

Stovky miliónov eur z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu majú zefektívniť našu verejnú správu a súdnictvo.

19.01.2015 11:31
Robert Kaliňák, Tomáš Borec Foto: ,
Sprava: Minister vnútra Robert Kaliňák (vpravo) a minister spravodlivosti Tomáš Borec na tlačovej besede k operačnému programu Efektívna verejná správa.
debata (3)

Z vyjadrení predstaviteľov ministerstva vnútra, ktorí predstavili Operačný program Efektívna verejná správa, vyplýva, že peniaze pôjdu najmä na analýzy, expertné hodnotenia a vzdelávacie programy. Na lepšie služby verejnej správy a efektívnejšie súdy dal Brusel Slovensku 335 miliónov eur.

„Prostriedky budú rozdelené na sedemročné obdobie a tá najväčšia sústredenosť bude, aby sme zvýšili kvalitu inštitucionálnych kapacít. To znamená, že pokiaľ sa reforma ESO venovala samotnému výkonu služby, nikdy sme nemali komplexný program na zastrešenie, ako má fungovať verejná správa naprieč všetkými rezortmi, ako má fungovať to pripojenie,“ uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Cieľom podľa neho je, aby si mohol občan, ktorý platí dane, vybaviť všetky veci na jednom kontaktnom bode.

Generálna riaditeľka Sekcie európskych programov ministerstva vnútra Rut Erdélyiová tvrdí, že základným cieľom operačného programu je vytvoriť podmienky pre to, aby boli verejné služby šité na mieru občanom. „Budeme sa venovať najskôr hĺbkovej analýze potrieb v jednotlivých segmentoch a použijeme tieto zdroje na expertné hodnotenia toho, či dnešné verejné politiky odpovedajú na cieľové potreby ľudí," vysvetlila.

Zároveň chcú podľa jej slov pracovať na ďalšom vzdelávaní vo verejnej správe, venovať sa budú aj projektom, ktoré povedú k inováciám vo verejne správe.

Štyridsať miliónov eur z celkovej sumy smeruje do slovenskej justície. „Peniaze budú slúžiť na to, aby stransparentnili a zrýchlili justíciu,“ dodal Kaliňák. Šéf rezortu spravodlivosti Tomáš Borec ozrejmil, že financie určené pre justíciu pôjdu najmä na vzdelávanie. „Na rekodifikáciu občianskeho súdneho poriadku treba vyškoliť nielen sudcov a prokurátorov, ale aj širokú odbornú verejnosť, a to si vyžaduje pomerne veľké prostriedky,“ tvrdí Borec.

„Som rád, že budeme vzdelávať aj súdnych zamestnancov vo vzťahu k zvýšeniu efektivity súdneho konania. Potrebujeme riešiť aj vzdelávanie sudcov pri ich špecializácii v rámci boja s daňovými únikmi,“ ukončil minister.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #verejná správa