Zrážky lámali rekordy

Najprv sneh a potom povodne trápili východ republiky. V noci z piatka na sobotu začalo silno pršať a voda zaliala cesty aj polia, viacero riek dosiahlo tretí stupeň povodňovej aktivity.

02.02.2015 10:15
voda, povodne, polia
Rozvodnená Torysa zaliala polia pri diaľnici medzi Košicami a Prešovom neďaleko Lemešian.
debata

Išlo o Olšavu a Roňavu. Stúpli aj hladiny Hornádu, Torysy, Ondavy, Tople či Laborca. Za niekoľko hodín podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu padlo toľko zrážok ako za celý január.

„Našťastie nám tu Olšava nezatopila väčšie plochy či záhrady, ale boli sme v strehu. Potrápil nás aj výpadok prúdu,“ informovala Marta Gamrátová, starostka obce Bohdanovce neďaleko Košíc. Ďalšia menšia rieka Roňava pohrozila pri Michaľanoch. Bežne dosahuje jej hladina zhruba pol metra, no v sobotu na obed to bolo vyše troch metrov. „Voda sa našťastie vyliala len do polí, v obci problémy nie sú,“ povedal starosta Michalian Daniel Ceran. V obci Sady nad Torysou pri Košiciach museli hasiči čerpať vodu, ktorá ohrozovala domy v jednej časti obce.

Podľa Faška je situácia, ktorá spôsobila problémy, výnimočná, ktorá sa vyskytne raz za niekoľko desaťročí. „Na ročnú dobu a oblasť východného Slovenska ide o veľmi nezvyčajný úkaz, keď počas pár hodín spadlo toľko zrážok, ako zvykne za celý január,“ povedal klimatológ. Na viacerých miestach zaznamenali meteorologické stanice úhrny 50 až 60 milimetrov, čo sú rekordné hodnoty. V niektorých oblastiach tak spadlo za deň dvakrát toľko zrážok ako za mesiac. „Túto situáciu vyvolala mimoriadne hlboká tlaková níž, ktorá k nám prišla z Talianska. Spôsobila tak zrážky, ktoré sa úhrnmi vyrovnajú letným,“ dodal Faško s tým, že tohtoročný január sa zaradí do prvej päťky rekordných od začiatku meraní v roku 1881.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #povodne #sneh #zrážky #rieky