Pellegrini natočil reklamný spot, Dostál žiada šéfa parlamentu pokutovať

Podnet na predsedu parlamentu Petra Pellegriniho pre možné porušenie zákona o konflikte záujmov podal výboru pre nezlučiteľnosť funkcií predseda OKS Ondrej Dostál.

11.02.2015 12:56 , aktualizované: 17:02
debata (20)

Pellegrini by mal podľa Dostála výboru vysvetliť natočenie reklamného spotu pre súťaž The School Dance. "Ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov verejným činiteľom zakazuje používať svoju osobu, svoje meno a priezvisko, svoju podobizeň, obrazovú snímku, záznam svojho hlasu alebo svoj podpis na reklamu,“ argumentuje Dostál.

Porušenia zákonom stanovených povinností a obmedzení sa podľa Dostála Pellegrini mohol dopustiť tým, že použil svoju osobu, meno a podobizeň na reklamu na súťaž The School Dance. Pellegrini vystupuje v reklamnom videu na uvedenú súťaž. Dostál v podnete výbor pre nezlučiteľnosť funkcií žiada, aby konštatoval porušenie zákona Petrom Pellegrinim a uložil mu pokutu v sume zodpovedajúcej dvanásťnásobku jeho mesačného platu.

Usporiadateľom súťaže je podľa Dostála firma Agemsoft. Organizátormi súťaže sú nezisková organizácia EDdulab a Dansovia. Obaja organizátori sídlia na rovnakej adrese a sú personálne prepojené prostredníctvom Petry Hlaváčovej, ktorá je podpredsedníčkou predstavenstva firmy Agemsoft a zároveň jednou z troch osôb, ktoré založili neziskovú organizáciu Edulab, vysvetľuje líder OKS.

„Agemsoft v minulosti dodával ministerstvu školstva kontroverzný a opakovane spochybňovaný digitálny vzdelávací program Planéta vedomostí, na ktorom sa podieľala aj nezisková organizácia EDdulab,“ konštatuje Dostál.

V reklamnom spote je podľa Dostála umiestnený product placement na výrobok firmy Samsung. Samsung je jedným z troch hlavných partnerov súťaže The School Dance.

Pellegrini zverejnil reklamné video na svojej facebookovej stránke. Je zverejnené aj na webovej stránke súťaže.

Pellegrini reaguje: Hrdo sa hlásim k podpore neziskového projektu pre deti

Predseda parlamentu Peter Pellegrini počas stredajšej tlačovej konferencie následne reagoval na obvinenia Ondreja Dostála. Vraj ho mrzí, že niekto chce z dobročinnej aktivity a neziskovej akcie vytĺkať politický kapitál.

Dodal, že organizátori súťaže The School Dance ho požiadali, aby urobil na súťaž netradičnú upútavku a promo akciu, aby zaujal školy a žiaci sa zapojili do súťaže. „Je to projekt, ktorý motivuje deti, aby sa hýbali a spájali. Je to oceňovaný projekt. Urobil by som to kedykoľvek, lebo je to v prospech našich detí a škôl,“ vyhlásil.

Podľa svojich slov z natáčania spotu nemal žiadny prospech a firmy, ktoré sa na projekte podieľali – buď sponzorsky, alebo produkčne, čo sa týka spotu – nemajú pri štátnych zákazkách žiadne výhody, ani nie sú uprednostňované.

Pellegrini upozornil, že prezident Andrej Kiska podporil cestovných ruch vo Vysokých Tatrách tým, že sa zúčastnil na otvorení zjazdovky, ktorú prevádzkuje súkromná spoločnosť. „Kvitujem postoj prezidenta, ktorý podporil cestovný ruch vo Vysokých Tatrách a podporil otvorenie novej zjazdovky konkrétnej spoločnosti,“ vyhlásil.

Pellegrini sa vraj zároveň teší, že súťaž The School Dance bude aj vďaka tejto tlačovej konferencii výrazne spropagovaná.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #video #Peter Pellegrini #Ondrej Dostál