Kauzou benediktínov v Komárne sa bude zaoberať Vatikán

Štátny sekretariát Svätej stolice má dať presné inštrukcie, ako vyriešiť spor okolo takzvaného Rádu sv. Benedikta v Komárne. V roku 2014 rozhodol o zrušení kláštora trnavský arcibiskup Ján Orosch. Proti rozhodnutiu sa rád odvolal.

11.02.2015 15:11
debata (4)

Vatikánska kongregácia pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života sa následne oboznámila s dokumentáciou o situácii benediktínskeho kláštora so sídlom v Komárne.

Zároveň oznámila, že celú dokumentáciu posunie Štátnemu sekretariátu Svätej stolice, od ktorého budú očakávať presné inštrukcie, aby tento prípad mohol byť definitívne vyriešený.

Informuje o tom Trnavská arcidiecéza, ktorú o zverejnenie tejto informácie požiadala vatikánska kongregácia.

Ako sa uvádzalo v stanovisku, ktoré Trnavská arcidiecéza poskytla v decembri, takzvaný Rád sv. Benedikta v Komárne sa ani po takmer 20 rokoch od vzniku neskonštituoval v komunitu formovanú tak, aby viedla pravý rehoľný život s benediktínskou spiritualitou. „Rád za celé obdobie na Slovensku trvale nepôsobil a v Komárne nebýval ani jeden rehoľník rádu,“ uvádza sa v stanovisku.

Rád sv. Benedikta v Komárne reprezentoval podľa Trnavskej arcidiecézy jedine hospodár, ktorým bola civilná osoba a nie rehoľník. Tento hospodár mal spravovať majetky vrátené vládou Slovenskej republiky takzvanému Rádu sv. Benedikta v Komárne tak, aby táto komunita mohla na Slovensku pôsobiť a pracovať.

Trnavská arcidiecéza má vážne podozrenie zo zneužitia právomoci a hospodárenia tohto pracovníka rádu tak z hľadiska zákonov a legislatívy SR, ako aj z hľadiska kánonického práva.

„Vzhľadom na skutočnosť, že v tejto veci sa robia jednotlivé analýzy a komplexný audit, kým nebudú k dispozícii relevantné závery, nebudeme sa k veci vyjadrovať. Na základe jednotlivých výsledkov šetrenia sa podniknú aj adekvátne právne kroky voči osobám, ktoré zneužili takzvaný Rád sv. Benedikta v Komárne,“ uvádza sa v stanovisku.

Rád sv. Benedikta v Komárne vznikol na základe súhlasu rímskokatolíckej cirkvi, Trnavskej arcidiecézy, ako jej subjekt, ktorý bol aj takto evidovaný a legalizovaný.

„V právomoci Trnavskej arcidiecézy v rámci svetského i cirkevného práva je nielen mu vydať povolenie na pôsobenie, ale ho aj podľa vlastného zváženia zrušiť. Majetok, ktorý získal takzvaný Rád sv. Benedikta aby mohol vykonávať cirkevnú činnosť, je majetkom rímskokatolíckej cirkvi. Na základe rozhodnutia publikovaného v apoštolskej konštitúcii Praescriptionum Sacrosancti Concilii z 30. decembra 1977, kde boli ustanovené cirkevné pravidlá, prešli 30. decembra 1977 všetky majetkové práva Teritoriálneho opátstva sv. Martina na Panónskej hore v Maďarsku na rímskokatolícku cirkev, Trnavskú arcidiecézu. Toto rozhodnutie o právnych skutočnostiach a právnom nástupníctve v prospech Trnavskej arcidiecézy potvrdila Svätá stolica opätovne v roku 2011 vydaním potvrdenia, kde zhrnula tieto skutočnosti,“ zdôrazňuje arcidiecéza v stanovisku.

Na základe týchto právnych skutočností boli všetky majetky, ktoré doteraz požíval nefunkčný Rád sv. Benedikta v Komárne, späť prepísané na cirkev na Slovensku, a to podľa zákonov Slovenskej republiky a podľa inštrukcií Svätej stolice.

Na Slovensku dnes pôsobia benediktíni v Banskobystrickej diecéze v kláštore Premenenia Pána v Sampore. Tu žije dvanásť mníchov. Benediktíni sú katolíckym rádom, ktorého členovia žijú podľa najstarších západných mníšskych tradícií kodifikovaných v Regule sv. Benedikta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Komárno #benediktíni