Zábudlivých rodičov je čoraz menej

Takmer trom stovkám rodičov štát vlani pozastavil prídavky na dieťa, pretože si nesplnili zákonnú povinnosť nahlásiť príslušnému úradu práce, kto a kde sa oň stará.

20.02.2015 14:00
školka, matka, mama, dieťa, výchova, malovanie Foto:
Od vlaňajšieho februára musia rodičia úradom nahlasovať, kto sa o ich dieťa vo veku od troch do 6 rokov stará.
debata

Od vlaňajšieho februára treba takéto nahlásenie vykonať u detí vo veku troch až šiestich rokov, nad ktorými úrady môžu najľahšie stratiť dohľad. Povinnosť platí len pre rodičov, ktorých dieťa po 1. 2. 2014 dosiahlo vek 3 rokov.

Ako spresnila hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová, v období od nadobudnutia účinnosti zákona do konca roka 2014 bolo povinných oznámiť pobyt a spôsob starostlivosti o dieťa zhruba 43-tisíc rodičov. Vyše 39-tisíc to aj riadne urobilo. Zvyšné necelé štyri tisícky však s príslušnými úradmi nenadviazali nijakú komunikáciu.

„Pre nesplnenie zákonnej povinnosti, aj napriek zaslaniu výzvy z úradu, sme už 275 rodičom aj pozastavili výplatu prídavku,“ informovala Lukáčová. Pripomína však, že tým, ktorí svoju chybu následne napravili, peniaze vyplatili aj spätne. Ako dodáva, tieto prípady sa ďalej riešia. „Všeobecne však počet tých, ktorí na túto povinnosť zabúdajú, postupne ubúda,“ dodala hovorkyňa.

Nahlasovanie v číslach

  • 42 840 rodičov sa týkala oznamovacia povinnosť
  • 39 118 si ju splnilo
  • 3 740 rodičov si povinnosť nesplnilo, preto im bola zaslaná výzva
  • 275 rodičom štát zastavil výplatu prídavku na dieťa pre nesplnenie si povinnosti po zaslaní výzvy

Zavedením ohlasovacej povinnosti chce sociálny rezort zabrániť smutným prípadom, akým bola smrť maloletej Lucie, odhalená v roku 2012. Mŕtve telo dievčatka predtým tri roky ukrývali priamo v byte na bratislavskej Koceľovej ulici jeho matka s otčimom. Lucia nechýbala lekárke, nikto nezasiahol, keď nenastúpila na povinnú školskú dochádzku, matke na ňu úrad práce roky posielal prídavky.

Opozícia aj niektorí odborníci však prijaté opatrenie dodnes kritizujú. Považujú ho za formálne, byrokratické, ktoré nijako nezvyšuje ochranu dieťaťa vyrastajúceho v sociálne nevhodnom prostredí. Kritici namietajú, že vyžadované údaje, ktoré rodič len napíše na tlačivo, sa pri takom vysokom počte ani nedajú reálne overiť. Najväčšie výhrady k zákonu mal pri jeho schvaľovaní v parlamente v roku 2013 poslanec SaS a exminister práce Jozef Mihál, keď tvrdil, že úrady práce by mali využívať iné, adresnejšie a účinnejšie nástroje na vyhľadávanie problémových rodín.

Lukáčová však oponuje, že nahlasovacia povinnosť je iba čiastkovým a preventívnym opatrením, ktoré úradom pomáha získať prehľad, ako rodičia pristupujú k povinnostiam voči svojim deťom. „Rozhodne neočakávame, že sama osebe vyrieši problémy so zanedbávaním detí. Využívame všetky možnosti systému sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately,“ zdôraznila.

Niektoré kauzy detí, ktoré sa „stratili“ v systéme

Šútovce, 2006 – Malého Augustína Dvonca jeho matka a stará mama tri roky držali mŕtveho v prenajatom špinavom dome. Chlapec zomrel ako osemročný, násilná smrť sa však nepreukázala. Na prízemí boli vo vedrách zapáchajúce ľudské výkaly, na povale ležalo mumifikované telíčko s oddelenou hlavou, nad ním kvetmi obsypaný oltár so svätými obrázkami. Podnet na pátranie nedali úrady, ale iný príbuzný chlapca.

Ružomberok, 2007 – Pri deložovaní bytu neplatičov náhodne našli „sťahováci“ v chladničke mŕtvolku novonarodeného dievčatka, ktorá tam ležala osem rokov. Narodilo sa mŕtve, takže jeho matku, pri pôrode 38-ročnú Ivetu Vaňkovú napokon potrestali len podmienečne za hanobenie. Rodina sa asociálne správala dlhodobo.

Šurany, 2008 – Sedem rokov po úmrtí sa našla zakopaná pod podlahou domu v Šuranoch postihnutá Veronika Filová. Ako osemročnú ju zabil a zahrabal vlastný otec, ktorému prekážal dcérin plač. S manželkou a štyrmi ďalšími deťmi potom nad nad jej hrobom spávali. O čine sa náhodne preriekol, keď ho polícia zatkla pre krádež železa, až potom nasledovala domová prehliadka. Sociálka si nič nevšimla.

Bratislava, 2012 – V bytovom dome v širšom centre metropoly našli policajti mŕtvolku Lucie Luknárovej. Zomrela už tri roky predtým, ako päťročná. Lucku na smrť dobil otčim, potrebnú starostlivosť jej však nevenovala ani matka. Za zločin týrania blízkej a zverenej osoby otčima vlani odsúdili na 18,5 roka, matku na 14 rokov väzenia. Rozsudky však ešte nie sú právoplatné. Podmienečný trest dostala aj sociálna pracovníčka z úradu práce, ktorá zanedbala indície poukazujúce na podivnú situáciu v rodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #prídavky na dieťa #nahlasovanie detí