Kukláči zadržali nevinného, neospravedlnili sa

Najprv zásah 15 kukláčov, poškodené dvere na dome a hanba pred celou dedinou. Teraz, keď polícia musela prepustiť zadržaného mladíka, ktorého podozrievala z vraždy jeho kamaráta, pumpára na čerpacej stanici vo Veľkej Lomnici, len zaryté mlčanie zo strany vedenia polície. Žiadne ospravedlnenie.

20.02.2015 12:48 , aktualizované: 16:30
debata (53)

Lukáš strávil v cele celú noc aj napriek tomu, že alibi na večer, keď sa stala vražda, mu malo potvrdiť viacero svedkov. Na druhý deň ho policajti prepustili s odôvodnením, že pominuli ďalšie dôvody na stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Muž teraz zvažuje sťažnosť. Podľa bezpečnostného analytika by mal rovno žalovať ministerstvo vnútra a rezort spravodlivosti za poškodenie povesti aj majetku. Nejde pritom o prvý omyl, keď sa kukláči pomýlili a tvrdo zasiahli voči nevinnému.

Kamaráta zavraždeného pumpára 25-ročného Lukáša zobralo komando v stredu ráno priamo na ulici pri nastupovaní do auta. Neskôr vtrhlo aj do domu, kde malo vyplašiť Lukášovu babičku. Policajnej prehliadke sa nevyhol ani mladíkov strýko. Tomu prehľadali byt v Kežmarku. Na mieste mala polícia zaistiť nešpecifikované zbrane. Zrejme patrili práve strýkovi, ktorý je poľovníkom. O deň neskôr už bolo všetko inak. Lukáša z prešovskej kriminálky po noci strávenej na výsluchu a v cele predbežného zadržania prepustili a na vlastné náklady poslali z Prešova domov.

Omyly polície

  • Kukláči zasahovali zopárkrát v nesprávnom byte, stalo sa tak napríklad v Bardejove či v Bernolákove pri hľadaní drogových dílerov, keď si pomýlili byty a vošli k susedom.
  • V Bratislave zasahovali u vládneho poslanca, keďže si pomýlili podlažie.
  • Pri veľkej policajnej razii na bratislavskú skupinu piťovcov hľadali kumpána gangu v nesprávnom byte u susedy, ktorá tam žila sama s malým synom.

(vv)

Polícia ani dva dni po zásahu nechce udalosti komentovať, ani sa Lukášovi za zásah ospravedlniť. „Prípad je stále v štádiu vyšetrovania, polícia preveruje viacero vyšetrovacích verzií. Z taktického hľadiska preto nie je vhodné k prípadu poskytnúť bližšie informácie,“ reagoval Daniel Džobanik, hovorca krajského policajného riaditeľstva v Prešove.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný skonštatoval, že nepodarený zásah svedčí o kvalite vyšetrovateľov v policajných zložkách. „Samotní kukláči s tým nič nemajú. Oni sa len dozvedia na poslednú chvíľu kam idú, aby akcia nebola prezradená. Pokyn vydáva vyšetrovateľ a jeho operatíva, tí sú za to zodpovední,“ spresnil.

Žitný si myslí, že poškodený mladík by nemal uvažovať o sťažnosti, ale rovno o žalobe. Tú by podľa neho mal adresovať na ministerstvo vnútra pre nemajetkovú a majetkovú ujmu aj na rezort spravodlivosti pre neoprávnené vniknutie do domu. Súhlas na vykonanie domovej prehliadky vyšetrovateľovi totiž dal sudca. „Poškodili mu meno, poškodili mu neoprávnene majetok, tu žiadne ospravedlnenie nestačí. Mal by podať žalobu, nech mu štát zaplatí ujmu,“ doplnil. Advokát Jozef Herbulák tvrdí, že mladík môže ministerstvo vnútra zažalovať za neoprávnený zásah do občianskych práv a za nesprávny úradný postup. „O tom či a v akej výške by musel štát zaplatiť rozhodne súd,“ hovorí právnik.

Z ministerstva vnútra neplánujú vyvodiť zodpovednosť za nepodarený zásah. „Samozrejme, každý má právo podať sťažnosť, ak činnosťou štátneho orgánu boli dotknuté práva alebo právom chránené záujmy. Taktiež má právo uplatniť si náhradu škody,“ uviedol hovorca Ivan Netík.

K postreleniu 24-ročného Erika na čerpacej stanici vo Veľkej Lomnici došlo 29. januára večer. Strelcom bol maskovaný muž. Mladík svojim zraneniam podľahol. S Lukášom sa údajne poznali. Ten na polícii vypovedal už pred zásahom kukláčov, že v ten večer, keď na pumpe došlo k lúpežnému prepadnutiu, bol v istom podniku. Tam ho malo vidieť viacero ľudí, ktorí to ako svedkovia mali polícii potvrdiť. Po vražde dali zo strachu ďalší zamestnanci na pumpe výpoveď.

Kukláči zasahovali omylom proti nevinným ľuďom už zopárkrát. V Bardejove pred troma rokmi vtrhli do bytu muža, ktorého susedmi boli drogoví díleri. Tých chcela polícia zadržať, omylom však vrhla do susedovho bytu. Ešte väčšej blamáže sa dopustili kukláči počas prvého šéfovania Roberta Kaliňáka rezortu vnútra. Vtedy ozbrojené komando vtrhlo do bytu vládneho poslanca. Pomýlilo si poschodie a zaistilo straníckeho kolegu samotného ministra.

Policajtom by mohol v budúcnosti pomôcť centrálny register adries, ktorý pripravuje rezort vnútra. Z registra sa dozvedia, či ide o bytový, alebo nebytový objekt, čísla bytov a podlaží.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #kukláči #pumpár