Novú Biľakovu bustu v Krajnej Bystrej postriekali farbou

V Krajnej Bystrej, rodnej obci Vasila Biľaka, odhalili tomuto bývalému komunistickému politikovi bustu. Ako informuje RTVS, v noci zo soboty na nedeľu pamätník postriekali aktivisti červenou farbou.

22.02.2015 14:21 , aktualizované: 18:59
debata (378)

Košický výtvarník a aktivista Peter Kalmus a jeho kamarát Ľuboš Lorenc tvár Biľaka aj ostatné časti pamätníka postriekali červenou farbou, ktorá je podľa Lorenca symbolom „krvi obetí invázie (vojsk Varšavskej zmluvy)“, informuje RTVS.

Lorenc pre RTVS povedal, že „vlastizradcom patria rozsudky, nie pamätné tabule“.

Niektorí obyvatelia Krajnej Bystrej však nie sú s oportunistickým činom stotožnení a hovoria, že Biľak obci pomohol – postavil kultúrny dom a školu.

Vasil Biľak bol členom ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS), členom ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ), tajomníkom a prvým tajomníkom ÚV KSS; neskôr členom predsedníctva ÚV KSČ.

Od novembra 1968 do decembra 1988 bol tajomníkom ÚV KSČ s rozhodujúcim vplyvom v zahraničnej politike a ideologickej sfére.

V roku 1968 patril k vedúcim predstaviteľom konzervatívnych síl v KSČ, podporoval sovietsku intervenciu a podieľal sa na likvidácii obrodného procesu Pražskej jari.

Bol jedným zo signatárov takzvaného pozývacieho listu vojsk Varšavskej zmluvy a hlavným exponentom brežnevovského vedenia v KSČ, reprezentantom neostalinského dogmatizmu.

ÚPN odhalenie pamätníka Biľakovi odsudzuje

„V mene ÚPN vyjadrujem rozhodný protest proti tomu, aby sa na Slovensku 25 rokov po skončení komunistickej totality začali stavať pamätníky nepotrestaným členom a exponentom zločineckých organizácií, akou zjavne boli aj KSČ a KSS,“ uviedol v tlačovom vyhlásení predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Šéf Ústavu pamäti národa Krajňák podľa vlastného vyjadrenia nepopiera zásluhy Biľaka pre rodnú obec v období, keď patril k vrcholným predstaviteľom komunistického režimu. „No napriek tomu vnímam snahu zástupcov obce s rozčarovaním. Odhalenie pamätníka spojené s udelením čestného občianstva osobe, ktorá má na svedomí inváziu vojsk Varšavskej zmluvy v auguste roku 1968 a následnú okupáciu bývalého Československa, vnímam ako výsmech obetiam komunistického režimu a provokáciu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov,“ skonštatoval.

Krajňák je presvedčený, že Biľak nesie zodpovednosť za obete z augusta 1968. „Za osudy tisícok jednotlivcov či celých rodín počas komunistickej normalizácie. Z hľadiska vyrovnávania sa s obdobím neslobody považujem túto iniciatívu za rovnako nebezpečnú ako pokusy neonacistov ospravedlňovať nacistické zločiny,“ dodal.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #vandalizmus #Pomník #ÚPN #Vasil Biľak