Súdna rada sa nezhodla, či mohli sudcovia radiť Kiskovi

Súdna rada v pondelok nevyriešila otázku, či dvaja sudcovia - sudkyňa Najvyššieho súdu SR Zuzana Ďurišová a banskobystrický krajský sudca Juraj Babjak mohli byť v poradnom orgáne prezidenta, ktorý posudzoval kandidátov na ústavných sudcov.

23.02.2015 15:45
debata (1)

O zaujatie stanoviska ich požiadal minister spravodlivosti Tomáš Borec, na ktorého sa obrátil jeden z neúspešných kandidátov na ústavného sudcu Ján Bernát.

Ten chce, aby minister posúdil, či sa obaja nedopustili závažného disciplinárneho previnenia tým, že pracovali pre výkonnú moc. Rada chce v tejto veci rozhodnúť až po zadovážení podkladov a zároveň na ďalšie rokovanie si chce pozvať oboch sudcov.

Člen Súdnej rady SR Igor Burger vyhlásil, že je to vec, v ktorej by mali mať sudcovia jasno, či členstvo v takýchto poradných orgánoch je alebo nie je zlučiteľné s ich funkciou. Obdobný názor má aj Ľuboš Sádovský.

Nemali by sme len alibisticky odpovedať ministrovi, ale vypočuť ich a konať aj do budúcnosti, zdôraznil. Ďalšia členka rady Elena Berthótyová upozornila, že sudcovia sú bežne členmi rôznych komisií a nielen u nás, ale aj v zahraničí.

Položila si otázku, čoho sa dopustili títo dvaja sudcovia, keď boli členmi poradného orgánu. „Prezident mohol a nemusel vychádzať z ich hodnotenia,“ dodala.

Štyria členovia rady boli pri rokovaní v pozícii, že sa ich téma osobne dotýka. Dvaja členovia prezidentovi pri výbere radili (Ján Kľučka, Jozef Vozár) a dvaja neúspešní kandidáti sa obrátili na Ústavný súd SR (Eva Fulcová a Imrich Volkai).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Súdna rada