Fischer sa priznal. Chce sa dohodnúť na treste

Nadobro prišiel o meno, ktoré si v medicíne budoval celý život. Známy kardiochirurg Viliam Fischer (77) sa vyšetrovateľom priznal, že zobral od rodiny pacientky úplatok. Ten mal byť vo výške tritisíc eur, môže však ísť aj o nižšiu sumu.

26.02.2015 10:49 , aktualizované: 17:26
Viliam Fischer Foto: ,
Viliam Fischer.
debata (96)

Priznanie je podmienkou na uzavretie dohody o vine a treste medzi obvineným a prokurátorom. Ak ju schváli súd, lekár sa vyhne súdnemu procesu a tým aj preverovaniu majetku, či zodpovedá jeho príjmom.

Fischer, ktorého polícia začiatkom februára obvinila z bratia úplatku, vypovedal na Protikorupčnej jednotke Národnej kriminálnej agentúry tento utorok. Jeden z jeho advokátov Peter Vačok denníku Pravda potvrdil, že sa jeho klient priznal. „Áno v podstate áno. Bolo mu vysvetlené, čo znamená dohoda o vine a treste. Teraz zvažuje, či k tomu pristúpi,“ reagoval Fischerov právny zástupca. Dodal, že najprv musí byť skončené prípravné konanie, a to či prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na dohodu pristúpi. Ak sa s ňou stotožní, dohodu musí nakoniec schváliť Špeciálny trestný súd.

Úrad špeciálnej prokuratúry informoval, že obvinený lekár už požiadal o začatie konania o vine a treste. "Dozorujúci prokurátor vyhodnotí dôvodnosť jeho žiadosti po skončení vyšetrovania a predložení spisu vyšetrovateľom, " reagovala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová. Potvrdila, že lekár zároveň stiahol sťažnosť na vznesenie obvinenia z brania úplatku.

Vyšetrovateľ sa k prípadu vzhľadom na to, že prípravné konanie ešte nie je skončené, odmietol vyjadriť. Šéf Protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer vysvetlil, že k uzavretiu dohody o vine a treste môže prísť len vtedy, ak obvinený splní podmienky, ktoré určuje Trestný poriadok. „Obvinený sa musí k činu priznať a nahradiť škodu,“ upozornil Krajmer. Dodal, že keďže škoda je určená výškou úplatku, vyšetrovateľ už nebude skúmať či majetok obvineného zodpovedá jeho príjmom. Vyšetrovateľ tak koná vtedy, ak je škoda vyššia. Možnosť vyriešenia prípadu Fischera uzavretím dohody naznačil v stredu denník Plus Jeden deň.

Ak dohodu o vine a treste schváli súd, Fischer sa vyhne väzeniu, ktoré by mu pri žalobe hrozilo vo výške od troch do ôsmich rokov. Trest určí teraz prokurátor, môže byť znížený až o jednu tretinu oproti zákonnej trestnej sadzbe. Ak súd dohodu neschváli, prokurátor lekára obžaluje.

Slovenská komora lekárov sa k priznaniu Fischera nechce vyjadrovať. S rozhodnutím, či mu odoberie licenciu, počká až na právoplatné rozhodnutie súdu. Šéf komory Marián Kollár uviedol, že komora nateraz v prípade profesora nemôže konať. "Zatiaľ čakáme na právoplatné vyjadrenie súdu, až potom môžeme lekárovi pozastaviť registráciu a odobrať licenciu,“ povedal Kollár. Fischer v takom prípade ako lekár skončí. Podmienkou udelenia licencie aj registrácie v komore je bezúhonnosť. Odsúdením by túto podmienku lekár už nespĺňal.

Fischer v súčasnosti pracuje v Národnom ústave srdcových chorôb na dve desatiny pracovného úväzku. Po prepuknutí kauzy odišiel na dovolenku. Od stredy tohto týždňa čerpá po dohode so zamestnávateľom neplatené voľno. „Navrhol to ústav, pán profesor s tým súhlasil,“ reagovala hovorkyňa zdravotníckeho zariadenia Dobroslava Krajačičová. Dodala, že v prípade dokázania skutku platí, že zamestnávateľ vyvodí voči nemu adekvátny pracovnoprávny postih.

Trestné oznámenie na kardiochirurga podala rodina pacientky, ktorú operovali v Národnom ústave srdcových chorôb koncom roka. Lekár jej mal za to vybaviť skorší termín operácie. Keď pacientka zomrela, jej príbuzní mali Fischera žiadať, aby peniaze vrátil. Rodinu polícia obvinila z trestného činu podplácania. Polícia do našej uzávierky neodpovedala, či vyšetrovateľ stiahol toto obvinenie.

Najprísnejší trest dostal dodnes za úplatky vo výške 33-tisíc eur bývalý primár ortopedického oddelenia z Trenčianskej nemocnice. Toho poslal Špeciálny trestný súd za mreže na 3,5 roka, Najvyšší súd mu rozsudok zmiernil na dva roky. Neskôr mu súdy skrátili o polovicu aj dvojročný pobyt vo väzení. Ortopéd si vypýtal úplatok od 38 pacientov najmä za prednostné výmeny bedrového kĺbu. Musel zaplatiť aj pokutu vo výške takmer 20-tisíc eur.

Za posledných desať rokov boli odsúdení za branie úplatkov najmä posudkoví a praktickí lekári. Odsúdeniu sa však nevyhli ani prednostovia kliník či primári oddelení. Viacerí z nich sa dohodli s prokurátorom na dohode o vine a vyhli sa tak prísnejším trestom. Väčšina z nich dostala podmienečné tresty, pokuty a niektorí aj zákaz činnosti od dvoch rokov po deväť mesiacov.

Anketa

Denník Pravda sa pýtal lekárov, ako hodnotia priznanie Viliama Fischera ku korupcii.

Peter Labaš, prednosta I. chirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava Je to nemorálne a neetické brať od pacientov peniaze. A ak tak niekto robí, tak dovtedy sa chodí so džbánom po vodu, kým sa nerozbije. V jeho prípade urobil dobre, keď sa priznal a prijme trest. Každý si musí uvedomiť, že za svoje konanie treba niesť dôsledky.

Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia Treba dúfať, že orgány činné v trestnom konaní budú dôsledné a prípad dotiahnu do zdarného konca. Na branie úplatkov dlhodobo upozorňujeme, stále beží naša kampaň Ďakujem, úplatky neberiem, lekári sa môžu kedykoľvek prihlásiť.

Ondrej Kusý, chirurg Ak niekomu dokázali, že bral úplatky, nech nesie za to aj zodpovednosť.

Andrej Janco, prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Je mi strašne ľúto, že takto dopadol jeden špičkový odborník.

Ján Danko, prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin, dekan Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Bol som šokovaný, keď som sa dozvedel tieto informácie, pretože u takéhoto človeka si takéto niečo neviem predstaviť. Korupcia nepatrí nielen do akademického prostredia, ale vôbec do seriózneho lekárskeho stavu. Ak sa priznal k tomu, taký človek u mňa stratil všetku hodnotu. Je to katastrofa, ak by si mladí lekári mali brať od podobných ľudí príklad.

Mário Moro, viceprezident Asociácie súkromných lekárov Ak sa priznal k braniu úplatkov, mal by za to niesť aj zodpovednosť.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatok #Viliam Fischer