Aféra odpočúvanie: Skončia sa už prieťahy?

Kto na začiatku aféry odpočúvania v roku 2011 čakal rýchly koniec jej objasnenia, nedočkal sa. Po viacnásobných dopredu stanovených termínoch sa malo vyšetrovanie odpočúvania nevinných civilistov a novinárov Pravdy Vojenským obranným spravodajstvom skončiť v piatok 27. februára.

01.03.2015 16:11
Čentéš Foto: ,
Prípad odpočúvania dozoruje prokurátor Jozef Čentéš.
debata (12)

Či sa tak skutočne stalo, nie je známe. Generálna prokuratúra mieni viac povedať v najbližších dňoch. Prípad dozoruje prokurátor Jozef Čentéš.

Kauza s odpočúvaním vyšla na povrch za vlády Ivety Radičovej. Z postu ministra obrany musel odísť Ľubomír Galko z SaS a aj šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol Brychta. Vyšetrovanie ukázalo, že vojenskí tajní odpočúvali desiatky ľudí, prevažne civilistov, novinárov, ale aj úradníkov ministerstva obrany a dokonca aj kamionistu.

Prípad sa ťahá viac ako tri roky. Jeden termín prokuratúry na ukončenie vyšetrovania strieda druhý, ale výsledok nie je žiadny. Čo môže nasledovať teraz? Prípravné konanie bude pokračovať ďalej. Otázkou je, ako námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky vyhodnotí dĺžku vyšetrovania, na čo už viackrát poukázal.

Iná situácia nastane, ak sa prípravné konanie skončilo. Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej existuje viacero možných scenárov. „Bude podaná obžaloba alebo môže byť podaný návrh na konanie o dohode o vine a treste, to však muselo prebehnúť v rámci prípravného konania, čo nepredpokladám. Možné je aj zastavenie trestného stíhania,“ priblížila Kurilovská. Vo všeobecnosti je podľa nej dôvodov na zastavenie stíhania viac. Napríklad, že sa skutok nestal alebo nebol trestným činom, prípadne sa nepreukázalo, že skutok obvinený spáchal. Prokuratúra ukončenie vyšetrovania avizuje už dlhé mesiace. Ešte vlani v júli generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn svojmu námestníkovi Šufliarskemu, aby preskúmal rýchlosť a plynulosť konania v tejto kauze.

O niekoľko dní neskôr, v auguste Šufliarsky uviedol, že dĺžka konania nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku. Termín ukončenia prípravného konania stanovil do 30. septembra. Nestalo sa tak. Nasledovala ďalšia analýza spisu v októbri a po nej bol na svete termín ukončenia vyšetrovania do 28. novembra. Opäť bez výsledku. Námestník generálneho prokurátora však hovoril o čiastočných prieťahoch v postupe vyšetrovateľa Policajného zboru. Nezákonný postup vyšetrovateľa pri vykonávaní dôkazných prostriedkov, ako aj iných úkonov trestného konania však nezistil.

Ani nový dátum 30. január 2015 neznamenal koniec, určil sa teda zatiaľ posledný termín 27. február. Podľa našich zistení si mal dátum určiť sám dozorujúci prokurátor Čentéš. Pri poslednej analýze Šufliarsky mal aj kritické pripomienky k dozorujúcemu prokurátorovi. „Prokurátorovi vytkol nedostatočné vykonanie opatrení reagujúcich na čiastočné prieťahy vo vyšetrovaní a smerujúcich k jeho skončeniu,“ uviedla v stanovisku Generálna prokuratúra.

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov a dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor pred časom Pravde povedal, že tri roky je dosť dlhý čas na vyšetrenie prípadu, aj keď nepozná reálnu dôkaznú situáciu, ale len informácie z médií. Je si tiež vedomý toho, že vyšetrovanie je náročné, pretože sa používajú prostriedky v utajovanom režime, čo komplikuje situáciu. „Napriek tomu sú tri roky veľmi dlhá doba,“ hovoril Ivor.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie novinárov