Prenasledovaných kresťanov podporia v Bratislave aj Kežmarku

Pred Prezidentským palácom v Bratislave bude v utorok 3. marca verejné zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov a iných náboženských menšín vo svete najmä takzvaným Islamským štátom.

02.03.2015 09:14
debata (5)

Súbežne s týmto podujatím, ktoré sa začne o 17:00, bude podobné zhromaždenie v rovnakom čase aj v Kežmarku. „Zhromaždenia majú byť apelom na slovenských, európskych i celosvetových lídrov, žiadosťou o konkrétnu pomoc prenasledovaným, o intenzívne a konkrétne úsilie na zastavenie násilia a zabíjania,“ povedal jeden z organizátorov bratislavského zhromaždenia Tomáš Kováčik.

Na podujatí vystúpi diplomat Pavol Demeš, fotograf a dokumentarista z Iraku a ďalších krajín Anton Frič, člen prenasledovanej menšiny z problematickej krajiny. Prečítajú tiež Vyhlásenie so žiadosťou o pomoc pre prenasledovaných smerované SR, EU, OSN.

Pozvaní sú aj slovenský prezident, členovia vlády a parlamentu. Účastníci zhromaždenia majú prísť so sviečkou a v oranžovom oblečení či veste, vyjadria tak solidaritu, podporu a naliehavú žiadosť o pomoc týmto ľuďom.

Zhromaždenie podporujú Fórum života, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, Fórum kresťanských inštitúcií, Pastor Bonus a Dom Quo Vadis.

Militantno-extrémistická skupina Islamský štát (IS) v nedeľu 15. februára zverejnila videozáznam, ktorý zachytáva popravu 21 egyptských kresťanov na území Líbye. Päťminútová nahrávka, ktorú prostredníctvom siete Twitter propagujú podporovatelia IS, ukazuje skupinu militantov oblečených v čiernom a zajatcov v oranžových kombinézach na pláži údajne blízko Tripolisu. Zajatcov, ktorých označili za „nasledovníkov nepriateľskej egyptskej cirkvi“, prinútili kľaknúť si na zem a následne im odrezali hlavy.

Povstalci z extrémistickej skupiny IS uniesli najmenej 220 sýrskych kresťanov z dedín na severovýchode krajiny. Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv informovala, že kresťanov uniesli počas trojdňovej ofenzívy z desiatich dedín v okolí mesta Hasaká v rovnomennej provincii, ktorej veľké časti sú pod kontrolou Kurdov. Z oblasti pred islamistami ušli stovky kresťanov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #prenasledovanie #islamisti #Islamský štát