Kaliňák je v Kanade, rieši prisťahovalectvo a azyly

Slovensko-kanadské vzťahy, prisťahovalectvo, azylová problematika, ale aj situácia na Ukrajine boli hlavnými témami rozhovorov podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka na jeho pracovnej ceste v Kanade.

03.03.2015 12:35
Robert Kaliňák, Foto: ,
Robert Kaliňák
debata (14)

„Ide o prvú návštevu člena vlády v severoamerickej krajine za posledných päť rokov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Minister Kaliňák sa stretol s ministrom pre bezpečnosť a mimoriadne situácie Kanady Stevenom Blaneyom a ministrom pre migráciu a štátne občianstvo Chrisom Alexanderom. Rozprávali sa aj o Ukrajine, minister Alexander dlhé roky pôsobil v Moskve ako kanadský diplomat.

Prebrali tiež problematiku elektronickej autorizácie ETA (Electronic Travel Autorization), ktorú plánuje Kanada spustiť po vzore USA v lete tohto roku. Obaja ministri sa podľa Dobiášovej zhodli, že výmena údajov o cestujúcich je významným krokom na prevenciu v rámci boja proti terorizmu.

„Dotkli sa aj migrácie a projektu mobilita mladých, ktorý umožňuje mladým slovenským občanom do 35 rokov stráviť rok v druhom štáte a pritom pracovať a cestovať,“ priblížila Dobiášová s tým, že program na Slovensku funguje od roku 2011, ročná kvóta je 350 osôb.

S ministrom pre bezpečnosť a mimoriadne situácie Blaneyom prebrali najmä azylovú problematiku. V minulom roku totiž narástol počet žiadateľov o azyl zo Slovenska na 469, čím sa Slovensko zaradilo na prvé miesto spomedzi krajín EÚ.

Podľa nášho rezortu vnútra išlo hlavne o sociálne slabších občanov z osád, ktorí vstúpili v Kanade do azylovej procedúry a po zamietnutí azylu po pol roku odchádzali. „Migrácia občanov SR do Kanady je motivovaná ekonomicky. Ich cieľom je vydávať sa za utečencov a pritom získať prístup k sociálnym dávkam v Kanade,“ povedal Kaliňák.

Slovensko ponúklo Kanade lepšiu výmenu informácií medzi jednotlivými úradmi a tiež riešenie tohto problému po vzore iných európskych krajín, ktoré mali v minulosti s migráciou skupín za sociálnymi dávkami problémy, ako je Belgicko alebo Veľká Británia.

„Témou ďalších spoločných rokovaní boli aj boj proti terorizmu a možná spolupráca v oblasti integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany a tiež know-how Slovenska v oblasti ochrany štátnej hranice,“ dodala Dobiášová.

Kaliňákov program v Severnej Amerike pokračuje stretnutiami so Slovákmi žijúcimi v Kanade a ďalšími bilaterálnymi rokovaniami. Z Kanady sa presunie do Spojených štátov amerických, kde sa stretne s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Kanada #Robert Kaliňák