Skončí najmladšia vysoká škola?

Zelenú na rušenie vysokých škôl, ktoré nespĺňajú kritériá kvality nastavené Akreditačnou komisiou, dal v utorok ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi premiér Robert Fico. Konkrétnu školu predseda vlády nechcel menovať.

04.03.2015 14:00
Juraj Draxler, Robert Fico Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler (vpravo) dostal zelenú od premiéra Roberta Fica na rušenie vysokých škôl.
debata (20)

Rezort školstva však už predtým avizoval, že problém s akreditáciou študijných programov má najmladšia súkromná vysoká škola na Slovensku – Goethe Uni Bratislava, ktorá vznikla v roku 2012.

„Riešili sme problém, ktorý sa týkal jednej vysokej školy, kde má Akreditačná komisia obrovský problém, aby pokračovala ďalej, pretože nespĺňa základné kritériá. Pána ministra som plne podporil a povedal som, že treba Akreditačnú komisiu politicky aj slovne podporiť, aby sa nebála takéto rozhodnutia prijímať,“ povedal Robert Fico po kontrolnom dni na rezorte školstva. „Zastávam názor, že čistenie vysokoškolského prostredia od škôl, ktoré nespĺňajú kritériá, je prvoradou úlohou Akreditačnej komisie, ktorá má plnú podporu vlády,“ dodal Fico.

Šéf Akreditačnej komisie Ľubor Fišera v utorok potvrdil, že súkromnej Vysokej škole Goethe Uni sa v auguste končí akreditácia dvoch študijných programov, zatiaľ však nepožiadala o jej predĺženie. Škola má 64 študentov a v prípade, že akreditáciu nezíska, od septembra by mali nastúpiť do inej školy, pričom nových študentov by už škola nemala prijímať.

Stanovisko školy sme včera do uzávierky nedostali. „Zrušenie Vysokej školy Goethe Uni by znamenalo rozlúčiť sa na roky, ak nie desaťročia, s myšlienkou transnacionálnej, po nemecky hovoriacej akademickej inštitúcie,“ upozornil vo víkendovej prílohe Pravdy Wolfgang Muller-Funk, garant školy v odbore kultúrne a mediálne štúdiá.

Študenti škôl a študijných odborov, ktoré nezískajú akreditáciu, by sa mali presunúť na štúdium do rovnakého alebo príbuzného odboru. Zabezpečiť to má vysoká škola, ktorej sú študenti, ak sa jej to nedarí, tak v spolupráci s rezortom školstva by takú možnosť mala hľadať na iných vysokých školách.

Tento problém teraz rieši aj Katolícka univerzita, ktorej popradská pobočka pedagogickej fakulty prišla koncom minulého roka o právo udeľovať tituly bakalár a magister v odbore manažment. Kde budú študovať zostávajúci študenti, však zatiaľ nie je známe. „Otázka študentov manažmentu v Poprade bude predmetom rokovania pedagogickej fakulty v stredu. Preto vám vyjadrenie poskytneme zajtra,“ reagovalo včera vedenie Katolíckej univerzity na otázku Pravdy.

Problémom, kde budú študenti pokračovať, sa zaoberá aj rezort školstva, Draxler o ňom hovoril aj s Ficom. „Hľadáme riešenia, aby študenti, ktorí na týchto školách študujú, neboli poškodení,“ povedal Fico. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií sa v prípade študentov manažmentu v popradskej pobočke Katolíckej univerzity zvažujú dva varianty – buď budú pokračovať na univerzite v Ružomberku, alebo v Banskej Bystrici.

Premiér v utorok uviedol, že „ak dáme nabok ideologický balast, vysokoškolské vzdelávanie do roku 1989 bolo podstatne kvalitnejšie ako teraz. Bolo systémové a učitelia sa venovali len tomu, že učili, museli publikovať a venovať sa vedeckovýskumnej činnosti“. Fico kritizoval aj „lietajúcich“ profesorov, pričom si zobral na mušku právnické fakulty, kde učitelia podľa neho odučia dve hodiny, potom idú do advokátskej kancelárie a potom na ďalšiu právnickú fakultu.

Tento problém čiastočne riešia prísnejšie kritériá garantovania študijných programov v rámci novej komplexnej akreditácie vysokých škôl. Tou po šiestich rokoch prechádza všetkých 36 vysokých škôl na Slovensku a niektoré z nich na základe prísnejších kritérií môžu prísť o titul univerzita. Sprísnením podmienok akreditácie sa zrejme znížia aj počty študijných programov na školách. Prvé výsledky komplexných akreditácií majú byť známe koncom jari.

Vláda nedala súhlas na otvorenie nových vysokých škôl

V najbližšom období sa nepredpokladá ani otvorenie nových vysokých škôl.

Vláda neudelila štátny súhlas pre súkromnú vysokú školu s názvom Technologický Inštitút A. Ruprechta, ktorá mala vzniknúť v Šamoríne. Spôsobilosť novej vysokej školy uskutočňovať študijný program v prvom stupni posúdila aj Akreditačná komisia. Ministerstvu školstva pritom odporučila priznať právo udeľovať absolventom študijného programu Materiálové technológie v študijnom odbore Chemické technológie a odbore Strojárstvo v dennej forme štúdia akademický titul. Ministerstvo školstva napriek kladnému stanovisku Akreditačnej komisie navrhlo vláde neudeliť štátny súhlas pre túto školu.

„Trh vysokoškolského vzdelávania na Slovensku je už presýtený a tie odbory, ktoré sa mali učiť na tejto škole, sú dostatočne pokryté z existujúcich vysokoškolských kapacít,“ uviedol ešte v januári minister školstva Juraj Draxler a dodal, že študijné odbory chemické technológie a strojárstvo sa dajú študovať na tradičných univerzitách, ako je Technická univerzita v Košiciach či Žilinská univerzita v Žiline. Tie majú podľa Draxlera dlhodobú tradíciu pri poskytovaní študijných programov v týchto študijných odboroch. „Navyše s ohľadom na klesajúci počet študentov vysokých škôl majú existujúce vysoké školy dostačujúcu kapacitu pokryť potreby trhu práce a záujemcov o štúdium,“ poznamenal Draxler. Súkromná vysoká škola chcela vyškoliť 60 študentov ročne práve v odboroch, v ktorých spolu študuje na dvoch univerzitách už 670 študentov.

Vláda na návrh ministerstva školstva neudelila štátny súhlas aj pre súkromnú vysokú školu s názvom Vysoká škola ekonómie a podnikania v Banskej Bystrici. S udelením štátneho súhlasu súkromnej vysokej škole nesúhlasila ani Akreditačná komisia, ktorá odporučila ministerstvu školstva žiadosť vo všetkých študijných programoch zamietnuť. „Na základe komplexného posúdenia plnenia kritérií nespĺňa v čase akreditácie kritériá uplatňované pri posudzovaní spôsobilosti a neutvára dostatočné predpoklady na udržanie spôsobilosti a na udeľovanie príslušného vysokoškolského titulu,“ uvádza sa v stanovisku Akreditačnej komisie pri posúdení žiadosti.

V súčasnosti pôsobí na území Slovenskej republiky 13 súkromných vysokých škôl.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #univerzita #vysoké školy #Akreditačná komisia