Prijatím deklarácie vyvrcholila mierová konferencia v Košiciach

Prijatím spoločnej deklarácie vyvrcholila v Košiciach dvojdňová konferencia Cesty k mieru, ktorá sa konala z iniciatívy Nemecko-ruského fóra a Nemecko-ukrajinského fóra pod záštitou slovenského premiéra Roberta Fica.

07.03.2015 19:09
debata (39)

Zúčastnili sa na nej občianske i mimovládne organizácie, umelci, predstavitelia cirkví z Ukrajiny a Ruska. Premiér Fico sa nezúčastnil na konferencii pre chorobu.

Ako novinárov informoval jeden z iniciátorov konferencie a predseda správnej rady Nemecko-ruského fóra Matthias Platzeck, ide o prvé stretnutie a podujatie nadväzuje na mierové rokovania o rusko-ukrajinskom konflikte Minsk II. Uviedol, že účastníci konferencie sa bez výhrad prihlásili k výsledkom rokovaní z Minska a dohodli sa sformulovať deklaráciu vyzývajúcu na nastolenie mieru a občianskeho dialógu medzi znepriatelenými stranami konfliktu.

O obsahu deklarácie informoval predseda správnej rady Nemecko-ukrajinského fóra Rainer Lindner. „Mierová výzva, ktorá vychádza z tejto konferencie, je výzvou pre občanov nielen na Ukrajine a v Rusku, ale aj smerom do Nemecka a na Slovensko. Apeluje na strany konfliktu na neútočenie a dodržiavanie prímeria i dohody z Minska. Vyzýva, aby sa pri politických debatách, vyhláseniach v médiách, či na sociálnych sieťach neobjavovala agresívna rétorika. Účastníci podporujú OBSE v jej misii v tomto regióne a jej úlohu stabilizovať situáciu,“ povedal Lindner. Doložil, že je to cesta na vytvorenie rámcových podmienok, ktoré by umožnili stabilizovať humanitárnu pomoc do týchto vojnou postihnutých regiónov.

Ako uviedol Platzeck, o výsledkoch rokovania a prijatej deklarácii budú informovaní najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Nemecka i Slovenska. Platzek povedal, že očakáva naštartovanie občianskeho dialógu medzi zainteresovanými stranami konfliktu. Tu môžu veľkú mierotvornú úlohu zohrať cirkvi, ktoré považujú v ekumenickej rovine za dôležité pri odovzdávaní posolstva z Košíc.

Účastníci stretnutia sa zhodli, že by mali nasledovať ďalšie podujatia a konferencie, ktoré by rozvíjali konštruktívny dialóg, do ktorého by sa okrem doterajších občianskych účastníkov zapojili aj dobrovoľníci a dobrovoľnícke zväzy. Podľa názoru Platzeka by sa druhá konferencia Cesty k mieru mohla konať v Košiciach koncom leta alebo začiatkom jesene.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #mier #mierová konferencia #Ukrajina