Kapacitu škôlok chce rozšíriť 430 zriaďovateľov

Zriaďovatelia materských škôl poslali ministerstvu školstva po výzve na rozšírenie kapacít škôlok takmer 430 žiadostí na poskytnutie prostriedkov.

09.03.2015 11:30
Škôlka, materská škola Foto:
Vláda sa zaviazala zvýšiť zaškolenosť detí vo veku štyri až šesť rokov v škôlkach na 95 percent do roku 2020.
debata

Najväčší záujem rozširovať kapacity materských škôl bol v Žilinskom kraji, zriaďovatelia z tohto kraja poslali 68 žiadostí. Za ním nasledovali Prešovský kraj, z ktorého prišlo 63 žiadostí a Košický kraj so 61 žiadosťami. Najmenší záujem o rozširovanie priestorov materských škôl bol v Trnavskom kraji, z ktorého prišlo na ministerstvo 36 žiadostí. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Zriaďovatelia uprednostňovali pri rozširovaní kapacít rekonštrukciu priestorov, ktorú navrhujú v 256 prípadoch, v 90 žiadostiach navrhujú rozšíriť priestory nadstavbou a prístavbu formou modulov navrhli v 71 prípadoch.

"Deti sa budú môcť spolu so svojimi rodičmi a učiteľmi tešiť z nových priestorov už v septembri tohto roka. V prípade, ak pôjde o náročnejšiu stavebnú úpravu, akou je nadstavba či výstavba novej modulovej školy, termín sa samozrejme o niečo predĺži,“ povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler s tým, že kolaudáciu nových priestorov musia uskutočniť najneskôr v decembri budúceho roka.

Na veľký ohlas zo strany zriaďovateľov zareagoval aj predseda vlády Robert Fico, ktorý počas minulotýždňového kontrolného dňa na ministerstve školstva avizoval možnosť poskytnúť ďalšie peniaze určené na tento účel. „Pokiaľ by stanovená suma 10 miliónov nepostačovala, tak budeme hľadať, možno aj v rámci druhého sociálneho balíka, ďalšie finančné prostriedky, aby všetky požiadavky boli aj vypočuté,“ uviedol 3. marca Fico.

Po zosumarizovaní a spárovaní všetkých žiadostí v ich tlačenej aj elektronickej forme menuje minister školstva komisiu, ktorá v nasledujúcich dňoch začne žiadosti vyhodnocovať. „Spôsob a dĺžka jej práce bude závisieť od komplexnosti žiadostí, ako aj nutnosti doplnenia potrebných údajov, respektíve dokumentov zo strany zriaďovateľov, na ktoré ich môže ministerstvo vyzvať,“ informovala Dupaľová Ksenzsighová. S uchádzačmi, ktorých žiadosti hodnotiaca komisia schváli, uzatvoria zmluvy o poskytnutí prostriedkov. Ministerstvo zverejní na svojej internetovej stránke zoznam žiadateľov, ktorým dotáciu schválili, ale aj tých, ktorým ju neschválili či zoznam členov komisie. Peniaze poskytnú žiadateľom bezodkladne po podpise zmluvy.

Vláda sa zaviazala zvýšiť zaškolenosť detí vo veku štyri až šesť rokov v škôlkach na 95 percent do roku 2020. To predstavuje 119 000 detí, kým dnes ich máme v škôlkach umiestnených 92 000. Počet zamietnutých žiadostí o prijatie detí do materských škôl sa zvýšil z 1 679 v roku 2004 na 9 682 v roku 2013. Takmer polovica takýchto žiadostí je v Bratislavskom kraji, v ostatných krajoch sa pohybuje od päť percent v Banskobystrickom kraji po 10 percent v Žilinskom kraji.

Najhoršia situácia je v okresoch Bratislava II, Bratislava V, Senec, Bratislava III, Bratislava IV, Žilina a Trnava. Celá suma 10 miliónov eur je len prvým krokom, štát chce v ďalšom období kombinovať zdroje štátneho rozpočtu a európske fondy a preinvestovať v tejto oblasti do roku 2023 viac ako 100 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #škôlky #financie #škôlka #kapacita #prostriedky