Prokuratúra Čentéša v kauze odpočúvania nevymení

Generálna prokuratúra nechá dozorového prokurátora Jozefa Čentéša, aby spolu s vyšetrovateľom dokončili vyšetrovanie kauzy odpočúvania desiatok nevinných civilistov a novinárov Pravdy Vojenským obranným spravodajstvom.

12.03.2015 16:03 , aktualizované: 18:18
Generálna prokuratúra Foto:
Budova Generálnej prokuratúry v Bratislave
debata (15)

Objasnenie celého prípadu sa ťahá už viac ako tri roky.

„Zmena vyšetrovateľa Policajného zboru a dozorového prokurátora by v tejto fáze vyšetrovania neúmerne predĺžila celkovú dobu trestného stíhania obvinených,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová na otázku, či sa nezvažuje ich výmena.

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného by sa nový prokurátor a vyšetrovateľ museli oboznámiť so spisom, prejsť všetky úkony, čo by opäť istý čas trvalo, kým tí doterajší prípad dobre poznajú. Ako ďalej Žitný povedal, Čentéš skúma vec zrejme akademicky, keďže pochádza z akademického prostredia. „Podľa mňa je nešťastné, že mu to dali. Jeho právny pohľad je iný ako u praktických prokurátorov, ktorí sú rutinnejší a poznajú prax,“ poznamenal analytik.

Kauza s odpočúvaním sa prevalila za vlády Ivety Radičovej v novembri 2011. Z funkcie ministra obrany musel odísť Ľubomír Galko z SaS aj šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol Brychta. Vyšetrovanie ukázalo, že vojenskí tajní odpočúvali desiatky ľudí, prevažne civilistov, novinárov, ale aj úradníkov ministerstva obrany.

Hoci sa na začiatku zdalo, že prípad sa rýchlo objasní a vinníci skončia s obžalobou pred súdom, všetko je inak. Posledný termín skončenia prípravného konania si Jozef Čentéš určil na 27. februára tohto roka, ale nedodržal ho. Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky preto znovu spis analyzoval a opakovane konštatoval čiastočné prieťahy v postupe vyšetrovateľa.

Podľa Predajňovej však nezákonný postup vyšetrovateľa pri vykonávaní dôkazných prostriedkov a iných úkonov trestného konania nezistil. Prokurátorovi vydal ďalší pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom a rýchlosti vyšetrovania. „Zároveň prokurátorovi vyčítal nedostatočné vykonanie opatrení reagujúcich na čiastočné prieťahy vo vyšetrovaní,“ doplnila Predajňová.

Aj keď presný termín skončenia vyšetrovania Generálna prokuratúra neurčila, uviedla, že je vo finálnej fáze. „Rozhodnutie prokurátora Generálnej prokuratúry sa predpokladá v mesiaci máj 2015,“ dodala Predajňová.

Podľa analytika Žitného v tejto fáze nezostáva nič iné, len počkať. „Zrejme je potrebné ešte niekoho vypočuť či urobiť určité úkony, a tak máj je za rohom,“ dodal Žitný.

Dlhé vyšetrovanie prípadu je však prinajmenšom prekvapujúce. Podľa našich zistení dozorový prokurátor nemá pridelenú inú vec a môže sa tak venovať len tejto jednej kauze.

Námestník Šufliarsky ešte vlani v auguste povedal, že dĺžka konania nie je primeraná závažnosti skutku a termín skončenia prípravného konania stanovil na 30. september. Potom nasledovali termín 28. november, ďalší 30. január 2015 a naposledy to bol 27. február.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #odpočúvanie novinárov #kauza odpočúvania #Vojenské obranné spravodajstvo