Dubovcová: Povinné škôlky môžu rodičov odrádzať

Zavedenie povinnej predškolskej prípravy, v tomto prípade pre rómske deti, môže rodičov podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovocovej odrádzať. Ako ďalej uviedol ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, namiesto toho treba vytvoriť atraktívne podmienky pre rodičov.

15.03.2015 13:30
škôlka, deti, kolektív, vyučovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Téme umiestňovania detí do predškolských zariadení sa bude Jana Dubovcová v tomto roku zaoberať, patrí to medzi jej aktuálne priority. Bude sa zameriavať nielen na ich umiestnenie, ale aj na jeho samotný proces.

„Predmetom prieskumu bude zisťovanie praxe prijímania a neprijímania detí do predškolských zariadení, následné právne posúdenie zistenej praxe z pohľadu dodržiavania a ochrany rodičovských práv a práv detí vrátane ich ústavného práva na osobitnú ochranu a zákaz diskriminácie a posúdenie existujúceho právneho stavu z hľadiska úrovne záruk ochrany základných ľudských práv a slobôd a a práv detí,“ píše sa na stránke verejnej ochrankyne práv. Ako Glovičko pokračoval, dnes je problém umiestniť do škôlok tie deti, ktoré sa do nich hlásia, nieto k tomu rodičov ešte zaväzovať.

Segregácia detí podľa nadania vraj nič nerieši

To, že deti zo segregovaného prostredia nutne potrebujú predškolské vzdelávanie, nie je nič nové, povedala to predsedníčka združenia Quo Vadis Ingrid Kosová. Ako dodala, slovenská vláda na to však nijak nereflektuje.

„Má to samozrejme aj objektívne dôvody, pretože materské školy nie sú financované centralizovane,“ poznamenala. Dôležité však podľa nej je, aby bolo dieťa milované, potom treba rozmýšľať o tom, ako im prispôsobiť vzdelávací proces tak, aby im boli chýbajúce podnety z rodiny alternované v materskej škole.

Segregovaním škôl pre nadané deti, „normálne deti“, či deti, ktoré zaostávajú, nič nevyriešime, pripomenula.

„Skúsme prispôsobiť vzdelávací systém a metodiku vzdelávania tak, aby všetky deti mohli pracovať tempom, aké majú,“ dodala Kosová.

Predškolskú výchovu považuje ministerstvo za dôležitú

Zavedenie povinnej predškolskej prípravy na Slovensku je podľa Laca Oravca z Nadácie Milana Šimečku nereálne. Povinné škôlky pre rómske deti navrhuje splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, pretože je podľa neho načase rozmýšľať nad systémovými opatreniami. To by však bola nepriama diskriminácia istej skupiny detí, povedal Oravec.

„Vôbec to nepovažujem za reálne a uskutočniteľné,“ doplnil. Škôlky pre rómske deti by boli diskrimináciou aj podľa ministerstva školstva, mohlo by to tiež viesť k segregácii, uviedla Martina Slušná z rezortu školstva.

Predškolskú výchovu a vzdelávanie považuje ministerstvo za veľmi dôležité a ich povinnosť by bola určite prínosom pre deti a ich ďalší osobnostný rozvoj, pripomenula Slušná.

Pollák chce, aby deti chodili do škôlky od troch rokov

Podľa rómskeho splnomocnenca Petra Polláka majú všetky deti možnosť absolvovať materskú školu. "Ukončiť školskú dochádzku a nechať dieťa v školskom prostredí 10 rokov je lacnejšie, ako potom deti neustále živiť v sociálnom systéme,“ vysvetlil.

Pollák odporúča, aby sa zaviedla povinnosť chodiť do škôlky od troch rokov. "Dieťa tri roky pobudne v materskej škole a pripraví sa na vstup na základnú školu, nadobudne zručnosti a vedomosti,“ povedal s tým, že práve v nultých ročníkoch rómske deti zlyhávajú pre jazykovú či inú bariéru. Je preto potrebné, aby štát zaujal v prípade povinného predškolského vzdelávania zodpovedné stanovisko, pripomenul.

"Budeme navrhovať, aby štát zaviedol povinnosť detí chodiť do škôlok, aby sa dostali na základnú školu, ukončili vzdelávaciu púť, neukončili školu predčasne a mohli následne vstúpiť pripravené na trh práce,“ vysvetlil.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #škôlky #ombudsmanka #Peter Pollák #Jana Dubovcová