Je tu priestor na prekvapenie, hovorí Haulík

Dominantný Smer s takmer 39 percentami a potom ďalších šesť strán by sa podľa marcového prieskumu agentúry MVK dostalo do parlamentu. Sociológ Pavel Haulík tvrdí, že voliči najmä v stredopravom priestore očakávajú príchod nového subjektu, pretože staré strany nie sú schopné byť reálnou protiváhou Smeru. "Je tu živná pôda pre stranu, ktorá dokáže prísť s dobre vybranými témami, vhodnými ľuďmi a marketingom, " tvrdí Haulík. Dokonca si myslí, že ak by takýto subjekt vznikol, mohol by mať pomerne vysoké preferencie.

17.03.2015 12:00
debata (1)

Smer s podporou 38,8 percenta by mal v parlamente 70 kresiel. Podľa sociológa v roku 2010 a 2012 Smer dosiahol lepší volebný výsledok, ako ukazovali prieskumy. Neplatilo to v prvom kole prezidentských volieb a eurovolieb, keď prieskumy signalizovali viac percent, ale výsledok bol nižší. "Aj to je dôvod, prečo sa Smer usiluje cez rôzne balíčky motivovať a mobilizovať svojich voličov, dáva im niečo iné, ako sľubuje opozícia,“ uviedol Haulík.

Druhé KDH v prieskume MVK dosiahlo 11,5 percenta (21 kresiel). Zaujímavý je zisk len 7,8 percenta pre stranu Sieť, ktorá má takmer rovnakú podporu ako Obyčajní ľudia. V parlamente by mali po 14 kresiel. Sieť mala pri tom v minulosti podporu aj nad 10 percent. Podľa sociológa však preferencie nie sú garantovaný vklad v banke a najmä nové strany musia s voličmi ustavične komunikovať. Ako ďalej Haulík povedal, Sieť zatiaľ nepresvedčila, že by mala byť hlavným súperom Smeru.

Tesne nad hranicou 7 percent v prieskume skončil Most-Híd (12 kresiel). Do parlamentu by sa ešte dostali SMK s 5,4 percenta (10 kresiel) a SNS 5,1 percenta (9 kresiel), ale ich parlamentná účasť je neistá.

Parlamentný prah by už neprekročili SDKÚ ani SaS. Tesne za nimi je podľa prieskumu nová strana SKOK poslanca Juraja Miškova s 2,1 percenta. Podľa Haulíka robí táto strana kampaň systematicky a dôkladne. Poukázal na jej jasný postoj, keď sa ako prvá jasne postavila proti nedávnemu referendu o rodine a prišla aj s témami odluky cirkvi od štátu alebo financovania politických strán.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Prieskum MVK #volebné preferencie