Smer zabránil, aby sa výbor zaoberal majetkovým priznaním Pavla Pašku

Poslanci Smeru podržali na rokovaní parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií svojich straníckych kolegov - šéfa parlamentu Petra Pellegriniho, ministra hospodárstva Pavla Pavlisa i exšéfa parlamentu Pavla Pašku - a hlasovaním neumožnili, aby sa výbor zaoberal podaniami proti nim.

17.03.2015 16:00
Pavol Paška Foto: ,
Pavol Paška skončil ako šéf parlamentu po prevalení kauzy predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.
debata (58)

Ako povedal novinárom po rokovaní výboru jeho predseda Alojz Přidal (KDH), z rokovania výboru mu je smutno, pretože jeho členovia mali šancu začať normálne rokovať vo veci.

„Poslanci Smeru porušili poslanecký sľub i požiadavky ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Konali podľa príkazu a nie podľa svojho svedomia,“ vyhlásil Přidal. Podľa neho na to poslanci Smeru nemali právo. „Čudujem sa Pellegrinimu, že ich nevyzval, aby umožnili procedúru. Mohol sa prísť obhajovať na nasledujúcu schôdzu,“ uviedol Přidal.

Parlamentný výbor nepreskúma na základe hlasovania poslancov Smeru ani majetkové priznania Pavla Pašku. Paškovi vyčítala opozícia, že v majetkovom priznaní nepriznal príjmy z prevodu obchodných podielov svojich spoločností, ktoré predal v roku 2008, rovnako ani zisky spoločnosti KOMED s.r.o. z rokov 2011 a 2013, v ktorej je Paška jediným spoločníkom.

Verejný funkcionár podľa zákona o konflikte záujmov uvedie v majetkovom priznaní svoje príjmy za predchádzajúci rok, a to z výkonu funkcie verejného funkcionára a z výkonu iných funkcií, zamestnaní alebo činností, v ktorých vykonávaní pokračuje aj po ujatí sa výkonu funkcie verejného funkcionára. Opozícia si myslí, že bez ohľadu na to, čo presne zákon hovorí, verejní funkcionári by mali priznávať všetky svoje príjmy, ktoré majú mimo výkonu verejnej funkcie.

Neriešilo sa ani zatajovanie v prípade Pavlisa

Poslanci Smeru sa odmietli zaoberať vo výbore aj podaním Miroslava Beblavého proti ministrovi hospodárstva Pavlisovi. Beblavý podal podnet na ministra Pavlisa za zatajovanie jeho úverového vzťahu s firmou Port Service. Pavlis má voči spoločnosti pohľadávku, keďže jej poskytol peniaze ako pôžičku, aby mohla zaplatiť súdne poplatky v súvislosti so súdnym konaním proti štátu. Pavlis tvrdí, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a.s. nemá nič spoločné.

Výbor tiež odmietol podanie proti Pavlovi Pavlisovi poslanca Viliama Novotného (Šanca), ktorý požiadal parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, aby začal konanie pre kauzu investičnej pomoci pre Duslo Šaľa. Minister Pavlis totiž ešte v júli minulého roka Novotnému písomne tvrdil, že do procesu schvaľovania pomoci Duslu Šaľa nevstupoval, neschvaľoval ju a nepodpisoval žiadne relevantné dokumenty. Podľa Novotného však minister v rozpore so svojimi tvrdeniami aktívne vyjednával s komisiou v prospech Dusla Šaľa, s ktorým má firma jeho manželky obchodný vzťah. Pavlis za obe podozrenia čelil v parlamente odvolávaniu, ale opozícia s návrhom nepochodila.

Pellegriniho spotom sa zaoberať nebudú

Výbor sa mal zaoberať aj podnetom predsedu OKS Ondreja Dostála, podľa ktorého mal Pellegrini výboru vysvetliť natočenie reklamného spotu pre súťaž The School Dance. Podľa Dostála sa Pellegrini natočením spotu mohol dopustiť porušenia zákona o konflikte záujmov. „Nemienim zasahovať do procedúry, podvolím sa procedúre,“ povedal Pellegrini členom výboru s tým, že nemá pocit, že spravil niečo zlé. Zdôraznil, že nemá úmysel žiadať o zneužitie väčšiny. Zároveň skonštatoval, že natočením videoklipu išlo o podporu neziskového projektu pre žiakov, ktorí majú súťažiť v tanci.

Pellegrini poslancov informoval, že požiadal, aby značky firiem vo videu boli rozrastrované. „Chcel som vám ľudsky povedať, ako sa to udialo, predtým, ako budete rozhodovať. Neprepožičal som meno žiadnej značke ani komerčnému projektu. Ako bude výbor rozhodovať v prípade otvorenia zjazdovky, kde majiteľ ospevuje verejného funkcionára, ako ju dobre zlyžoval (prezident Andrej Kiska bol na otvorení zjazdovky na Skalnatom plese)? Aj keby ste ma mali potrestať, za podporu detí mi to stálo,“ vyhlásil. Podľa podpredsedu výboru Otta Brixiho (Smer) opakovane sa šikanuje na výbore predseda parlamentu.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #Pavol Paška #Pavol Pavlis #Peter Pellegrini