Nemocnica pre policajtov bude liečiť aj civilistov

Najmodernejšie, najnovšie a najkvalitnejšie. Ministerstvo vnútra vybavuje novú nemocnicu pre policajtov, vojakov a hasičov takými prístrojmi a zariadením, ktoré ostatné nemocnice a ich pacienti môžu len závidieť. Za 860 položiek vrátane zdravotníckej techniky zaplatí rezort 22,9 milióna eur. Rezort všetko hradí z vlastného, peniaze získal aj predajom prebytočných nehnuteľností.

18.03.2015 12:00
nemocnica sv.michala Foto:
Nemocnica, ktorá bude mať najmodernejšie vybavenie, prijme prvých pacientov už v novembri.
debata (3)

Nemocnica sa nachádza v centre Bratislavy. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka okrem silových zložiek bude liečiť aj civilistov. V budúcnosti by mohla čiastočne nahradiť staršiu nemocnicu na Mickiewiczovej ulici, ktorá patrí pod Univerzitnú nemocnicu a uvažuje sa o jej zatvorení. Výstavba Nemocnice sv. Michala finišuje, rezort vyšla za 50 miliónov eur. Kaliňák tvrdí, že ide o prvú novú nemocnicu postavenú za posledných 25 rokov na Slovensku.

„Ide o najmodernejšiu nemocnicu a v nej chceme len to najkvalitnejšie vybavenie, preto sa snažíme kúpiť to najlepšie, aby to čo najdlhšie vydržalo,“ povedal minister. Pôvodné zariadenie a prístroje sú podľa neho zastarané, použijú z nich menej ako desať percent. Najdrahšiu položku tvoria práve diagnostické prístroje. Len za CT prístroj rezort zaplatí 1,3 milióna eur. V porovnaní s piešťanským, o ktorom sa hovorilo ako o predraženom a stálo 1,6 milióna eur, má podľa Kaliňáka lepší výkon a je rýchlejšie.

Izby budú mať na slovenské pomery nadštandardné vybavenie

Nemocnica sv. Michala je dnes rozdelená na dve časti. Tá väčšia, prevažne nemocničná, sa nachádza na Patrónke. Ambulancie sídlia v poliklinike v centre mesta, pri ktorej vyrástla nová nemocnica. Jej riaditeľ Marián Križko uviedol, že bude mať 110 lôžok. V prípade potreby ich dokáže rozšíriť na 140. „Nemocnica bude dokončená v októbri, po drobnom sťahovaní by mala byť v prevádzke začiatkom novembra,“ dodal Križko. Izby budú mať štandardné vybavenie, tak ako je to v európskych nemocniciach. Na slovenské pomery však budú nadštandardné, napríklad sociálne zariadenie bude mať každá izba.

Kaliňák sľubuje, že sa v nemocnici bude môcť liečiť aj širšia verejnosť. „Špecializované služby pre policajné a záchranárske zložky sú iba veľmi limitovanou časťou, ktoré bude nemocnica poskytovať, v tejto chvíli je to 20 percent pre záchranárske zbory, 80 percent pre civilných pacientov,“ povedal minister vnútra.

Prezident Asociácie nemocníc Marián Petko si myslí, že ak bude nemocnica poskytovať služby aj verejnosti, tak to môže len privítať. „Vzhľadom na stav bratislavských nemocníc môžeme len privítať každé zdravotnícke zariadenie, ktoré bude poskytovať služby pre bežných ľudí,“ reagoval Petko.

Nemocnica bude poskytovať zdravotnú starostlivosť aj verejnosti

Špeciálne zložky, polícia, hasiči či vojsko má svoje nároky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a je logické, že budú mať nové a moderné prístrojové zariadenie, myslí si to bývalý riaditeľ zaniknutej zdravotnej poisťovne Apollo Vladimír Balogh. „Nemocnica bude poskytovať zdravotnú starostlivosť aj verejnosti, tak ako vojenská nemocnica v Ružomberku,“ povedal Balogh. Silové zložky majú podľa neho svoje zdravotnícke zariadenia aj v zahraničí.

V minulosti boli rezortné nemocnice typu vojenskej či železničnej vyhľadávané. Pýtali sa do nich aj bežní pacienti. „Tieto rezortné zariadenia mali tú výhodu, že mali dvojité financovanie, okrem peňazí zo zdravotného poistenia dostávali financie aj z ministerstiev. Mohli si potom dovoliť kúpiť modernejšie prístroje a lepšie zaplatiť lekárov,“ vysvetlil analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI Tomáš Szalay s tým, že iné nemocnice takúto možnosť nemajú.

Na mieste Nemocnice sv. Michala na Patrónke by mala vyrásť nová koncová univerzitná nemocnica. Zatiaľ však nie jasné, či sa nájdu záujemcovia o jej výstavbu a prevádzkovanie. Ak projekt padne alebo sa bude predlžovať, „Kaliňákova“ nemocnica bude aspoň čiastočnou náhradou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemocnica sv. Michala