Parlament nepodporil návrh KDH na otcovskú dovolenku

Parlament neposunul do druhého čítania návrh poslancov za KDH Júliusa Brocku a Alojza Přidala, aby sa na Slovensku zaviedla otcovská dovolenka.

19.03.2015 11:57
debata (3)

Podľa ich návrhu novely Zákonníka práce by otcovská dovolenka trvala jeden týždeň a otec dieťaťa by ju mohol čerpať počas prvého mesiaca od narodenia dieťaťa. Podľa poslancov za KDH ide o opatrenie výrazne zlepšujúce atmosféru v rodine, ktoré pomáha rodičom pri návrate mamičiek z pôrodnice a v konečnom dôsledku zlepšuje aj atmosféru v spoločnosti.

Návrh je podľa predkladateľov reakciou aj na pretrvávajúci nepriaznivý demografický vývoj v našej krajine. "Dlhšia dovolenka rodiča pomôže najmä v rodinách so školopovinnými deťmi, pretože dĺžka zákonnej dovolenky oboch rodičov v súčte nedosahuje počet voľných dní a prázdnin,“ argumentujú poslanci za KDH. Navrhovali aj obmedzenia pri čerpaní tzv. otcovskej dovolenky. Okrem toho, že by sa navrhovaná otcovská dovolenka musela vyčerpať do jedného mesiaca od narodenia dieťaťa, za nevyčerpanú otcovskú dovolenku by náhradu mzdy zamestnávateľ neposkytol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zákonník práce #otcovská dovolenka