Neverejné zasadnutia súdov sa nahrávať nebudú

Neverejné zasadnutia súdov sa nahrávať nebudú. Vyplýva to zo zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami, ktorý schválil parlament.

19.03.2015 12:10
debata (3)

Všetky pojednávania na súdoch, civilné aj trestné, sa nahrávajú od 1. marca.

Poslankyňa za Smer Anna Vitteková pozmeňujúcim návrhom zúžila rozsah nahrávania pri trestných veciach, pri ktorých sa bude nahrávať hlavné pojednávanie a verejné zasadnutie v rozsahu, v ktorom sa na verejnom zasadnutí vykonáva dokazovanie.

Rovnako sa nebudú nahrávať neverejné zasadnutia súdu. „Ide o úkon súdu, ktorý má neverejný charakter, čo sa týka strán, tak aj priamo nezainteresovanej verejnosti, keďže na neverejnom zasadnutí sa zúčastňujú len členovia senátu a zapisovateľ,“ vysvetlila Vitteková.

Nahrávacími zariadeniami bolo postupne od leta minulého roka vybavených všetkých 510 pojednávacích miestností a ministerstvo spravodlivosti verí, že nahrávanie nebude brániť plynulému chodu súdov. Hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová koncom februára konštatovala, že s novým systémom sa mohli všetci oboznámiť, uskutočnili sa potrebné školenia. Minister spravodlivosti Tomáš Borec verí, že nahrávanie pojednávaní bude znamenať „transparentnejšie a efektívnejšie súdne konania, a tým aj lepšiu vymožiteľnosť práva“. Všetky audiozáznamy z pojednávaní sa budú archivovať, čo zvýši tlak aj na dôstojnosť vedenia súdneho pojednávania, myslí si šéf rezortu justície.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #nahrávanie #neverejné zasadanie súdu