Fischerov spis má už prokurátor

Trest pre známeho kardiochirurga Viliama Fischera (77), ktorý je obvinený z brania úplatku, by mohol byť čoskoro známy.

21.03.2015 12:00
Viliam Fischer Foto: ,
Viliam Fischer.
debata (7)

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry predložil v piatok Úradu špeciálnej prokuratúry návrh na dohodu o vine a treste. Pre Pravdu to potvrdila hovorkyňa úradu Jana Tökölyová aj Peter Vačok, jeden z Fischerových advokátov.

„Prípravné konanie v trestnej veci obvineného V. F. bolo ukončené. Aj s ohľadom na podnet obvineného bol vyšetrovateľom predložený návrh na konanie o dohode o vine a treste. Prokurátor po preskúmaní vyšetrovacieho spisu rozhodne o ďalšom postupe,“ reagovala hovorkyňa.

Fischer sa vyšetrovateľom priznal, že zobral od rodiny pacientky úplatok vo výške tritisíc eur. Jeho priznanie bolo podmienkou na uzavretie dohody o vine a treste medzi ním a prokurátorom. Fischerov advokát Vačok očakáva, že súd by mohol o dohode rozhodnúť v priebehu mesiaca. Dodal, že teraz je na prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry, či na dohodu pristúpi a aký trest navrhne. Ak sa s dohodou stotožní, musí ju ešte schváliť Špecializovaný trestný súd. Ak sa tak stane, Fischer sa vyhne väzeniu od troch do ôsmich rokov, ktoré mu v jeho prípade hrozilo.

Advokát predpokladá, že jeho klient dostane podmienečný trest, peňažnú pokutu, ale aj zákaz činnosti. Trest, ktorý určí prokurátor, môže byť znížený až o jednu tretinu oproti zákonnej trestnej sadzbe. Ak súd dohodu neschváli, prokurátor lekára obžaluje.

Fischer pracuje v Národnom ústave srdcových chorôb na dve desatiny pracovného úväzku. Po prepuknutí kauzy po dohode so zamestnávateľom čerpá neplatené voľno. Trestné oznámenie na kardiochirurga podala rodina pacientky, ktorej mal lekár vybaviť skorší termín operácie. Keď pacientka zomrela, jej príbuzní mali Fischera žiadať, aby peniaze vrátil. Rodinu polícia obvinila z trestného činu podplácania.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Viliam Fischer