Po výpovediach sestier žilinskej JIS odstúpil riaditeľ nemocnice

Po napätej situácií v Žiline, ktorá vyvrcholila výpoveďami sestier z centrálnej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, sa minister zdravotníctva Viliam Čislák osobne zaujímal o situáciu v žilinskej nemocnici.

21.03.2015 11:36
Štefan Volák Foto: ,
Riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Štefan Volák.
debata (61)

Vyzval riaditeľa Štefana Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu. Riaditeľ túto výzvu prijal a odstúpil, informovala o tom riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Dvadsaťštyri z 25 zdravotných sestier centrálnej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) žilinskej fakultnej nemocnice podalo v piatok 20. marca hromadnú výpoveď pre nezvládnuteľný počet nadčasových hodín. Riaditeľ nemocnice Štefan Volák v reakcii na to pohrozil, že ak nebude mať dosť sestier, centrálnu JIS zatvorí a intenzívnu starostlivosť o pacientov vráti na jednotlivé oddelenia.

Podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej sú sestry enormne preťažované nadčasovou prácou. „V takej miere, že je to nezvládnuteľné pre bežného človeka. Zaťaženosť sestier spôsobuje ich totálnu vyčerpanosť a syndróm vyhorenia. Nechceme, aby tieto riziká znášal pacient, preto žiadame, aby sestry neboli preťažené nadčasovou prácou viac ako desať hodín mesačne,“ uviedla na piatkovom brífingu Kavecká. Sestry vo výzve adresovanej vedeniu nemocnice tiež žiadajú možnosť čerpať za nadčasy náhradné voľno. Podľa Kaveckej problém s neúnosným počtom nadčasov, keď niektoré z 25 sestier centrálnej JIS musia ťahať aj 22 dvanásťhodi­nových služieb mesačne, by vyriešilo prijatie ďalších sedem sestier.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Štefan Volák v reakcii na výpovede sestier v piatok uviedol, že nerozumie hromadnej výpovedi, ktorú sestry podali. Podľa neho o všetkom diskutovali ešte minulý týždeň a dohodli sa na požadovanom znížení počtu nadčasov, ako aj na čerpaní náhradného voľna a preplácaní nadčasových hodín. Ak však sestry výpovede nestiahnu, Volák pripustil, že bude musieť centrálnu JIS zrušiť.

"Nerád by som k tomu pristúpil, ale to je jednoduché riešenie, proste tie lôžka zatvorím. Lebo centrálna JIS vznikla na oddelení bývalého ARO, kde materiálno-technické predpoklady boli už relatívne dobre vytvorené. A my sme to doplnili o nejakú diagnostickú techniku a využili sme to, že sme tu mali také priestory, aby sme ten štandard starostlivosti o pacienta zvýšili. Ale v podstate nie je nič jednoduchšie, ako vydať rozhodnutie, že to ruším,“ povedal v piatok 20. marca v reakcii na hromadnú výpoveď sestier z JIS Štefan Volák.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Viliam Čislák #Fakultná nemocnica v Žiline