Poslednú nádej vkladal do lieku

Poslednou jeho nádejou na život bola liečba moderným liekom. Štyridsaťpäťročný muž sa jej nedožil. Od januára čakal na vyjadrenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá mu mala liečbu odsúhlasiť a zaplatiť. Nestalo sa tak.

26.03.2015 12:30
debata (1)

„Môjmu bratovi onkológ vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach predpísal liečbu Zelborafom. V januári tohto roka požiadal Všeobecnú zdravotnú poisťovňu o súhlas na uhradenie tohto finančne náročného lieku.

Po nekonečných telefonátoch sme sa od revízneho farmaceuta dozvedeli, že výrobca nemá tento rok nacenený liek. Prekvapilo to ošetrujúceho onkológa, ako aj nás všetkých, nakoľko dva roky dozadu s týmto liekom problém nebol,“ rozpráva pani Mária, ktorá si už dnes myslí, že zdravotná poisťovňa zámerne naťahovala termíny.

Marián sa na melanóm (rakovinu kože) liečil od roku 2009. Mal malé znamienko pod lopatkou, ktoré sa nezdalo všeobecnej lekárke pri bežnej preventívnej prehliadke. Absolvoval chirurgickú operáciu, pri ktorej mu zobrali vzorku. Prvé výsledky histológie ešte nič zlé neukazovali. Až neskôr pri analýze jednej z uzlín našli nález, ktorý potvrdil zhubný nádor.

„Brat sa celý život o seba staral, chodil pravidelne na lekárske prehliadky, športoval, žiaľ, rakovina si nevyberá,“ dodala smutne pani Mária. Absolvoval osem operácii, kvôli rôznym vyšetrenia precestoval celé Slovensko.

Od poslednej operácie nádoru v pečeni v decembri sa jeho zdravotný stav nezlepšil, práve naopak. Vyšetrenie na cétečku a MRI ukázali ďalšie ložiská v tele. Nádej oživila správa, že existuje liek na zmutovaný gén, ktorý mal práve Marián. Išlo o liek Zelboraf, ktorý je na Slovensku registrovaný, ale liečbu musí schváliť zdravotná poisťovňa.

„Správanie poisťovne však začalo v tom čase pochovávať našu nádej na úspešnú liečbu,“ podotkla sestra. Ak by liek dostal už v januári, je presvedčená, že brat ešte mohol žiť.

Počas troch mesiacov pani Mária niekoľkokrát telefonovala do VšZP, obrátila sa aj na samotného výrobcu firmu Roche. Hľadala rôzne možnosti, akoby sa dalo bratovi pomôcť. Boli ochotní zúčastniť sa aj klinického testovania. Pri každom telefonáte do zdravotnej poisťovne dostávala rôzne odpovede. Napríklad, že nie je nacenený liek, že nedostali žiadnu odpoveď od výrobcu a podobe.

Naposledy oslovila VšZP ešte dva dni pred bratovou smrťou. „Brat sa veľmi chcel vyliečiť, myslím si, že ho to veľmi zložilo, keď nedostával súhlas od poisťovne a mám pocit, že posledné týždne už rezignoval,“ ukončila smutne. Marián zomrel 24. marca, rodinu nezanechal, bol slobodný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #liečba #liek #Všeobecná zdravotná poisťovňa