Slovenské ulice boli opäť plné narcisov

Už 19. raz zaplnili ulice slovenských miest žlté narcisy. Verejnoprospešná zbierka Ligy proti rakovine mala opäť ohlas. V historickom centre Košíc prevažovali v piatok ľudia, ktorí nosili na odeve žlté narcisy. O príspevky od okoloidúcich sa starali skupinky študentov. Boli označení tak, aby ľudia vedeli, že zbierka nebude zneužitá.

27.03.2015 18:22
Deň narcisov, Bratislava Foto: ,
Verejnoprospešná zbierka Ligy proti rakovine mala medzi ľuďmi opäť ohlas.
debata (2)

Peniaze na charitu vyberala aj štvorica študentiek z košického konzervatória. „Oslovili nás a my sme to vďačne prijali. Určite nie kvôli tomu, aby sme sa uliali zo školy, lebo dnes máme aj tak málo hodín. Aspoň takto môžeme pomôcť ľuďom, ktorí bojujú s chorobou,“ povedala Roberta Chrťanská. Dodala, že počula množstvo príbehov pacientov s onkologickým ochorením, ktoré sa nie vždy skončili dobre.

S pokladničkou vyšli dievčatá do ulíc o ôsmej ráno a príspevky odovzdali o pol druhej popoludní. „Je to dobrý pocit pomôcť a myslím, že zbierky na pomoc chorým by sa mali robiť častejšie. Veď s problémami zápasia celý rok, nielen v jeden deň,“ zhodnotila ďalšia študentka Nikola Urdzíková. Priznala, že ráno boli ľudia zachmúrenejší a menej ochotní prispievať, postupom času sa však situácia zlepšila.

„Táto zbierka je dobrá v tom, že pripomenie aj problémy ľudí, ktorí zápasia s rakovinou. Zároveň môže prispieť ktokoľvek akoukoľvek sumou a to je sympatické,“ povedal Juraj Hudák, ktorý hodil peniaze do pokladničky. Pridal sa aj Peter Lacko, ktorý mal už dva narcisy. „Prispel som ešte raz a rád, našiel som ďalších 50 centov. Páči sa mi táto myšlienka a navyše je to jedna z najtransparen­tnejších zbierok u nás. Takže viem, že peniaze naozaj skončia tam, kde majú,“ komentoval svoje rozhodnutie.

V minulom roku sa v rámci Dňa narcisov a ďalšími zbierkami podarilo Lige proti rakovine vyzbierať 906¤830 eur. Kto nedal peniaze priamo na ulici alebo chce zbierku podporiť opäť, môže tak spraviť aj prostredníctvom sms v hodnote dvoch eur na číslo 848. Operátori samotné odoslanie sms nespoplatňujú a celú sumu venujú Lige proti rakovine. Ľubovoľným finančným príspevkom sa dá prispieť aj na číslo účtu 2629740400/1100. V oboch prípadoch sa tak dá urobiť do konca marca.

Cieľom Dňa narcisov je podľa organizátorov priblížiť problematiku boja proti rakovine bližšie k ľuďom, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý ich spája. Podujatie sa tradične koná na jar a jeho symbolom je žltý narcis. Je to kvet symbolizujúci jar a nádej. Ľudia si ho pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #Liga proti rakovine #Deň narcisov