Na horách pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ráno prevládalo na horách premenlivé počasie. Vo vyšších nadmorských výškach prevažne zväčšená oblačnosť až zamračené, na mnohých miestach hmlisto a slabé snehové prehánky. Na hrebeni Nízkych Tatier, na podhorí a v stredných polohách prechodne zmenšená oblačnosť, až takmer jasno.

05.04.2015 13:34
debata

Prevažne bezvetrie, iba vo vyšších nadmorských výškach fúkal slabý až mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do 25 km/hod. Sneženie z posledných dní doznievalo, za posledných 24 hodín pripadlo iba miestami do 5 cm nového snehu.

Celková výška nového a prefúkaného snehu z poslednej periódy sneženia je však veľká, na záveterných svahoch a na hornej hranici lesa miestami presahuje 100 cm. Teplota vzduchu sa oproti sobote výrazne nezmenila. Pohybovala sa od –16° C (Lomnický štít) do –6° C na podhorí.

Na horách stále pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Silný vietor previal väčšinu nového snehu prevažne na svahy a do žľabov s východnou, severovýchodnou a juhovýchodnou orientáciou. Najmä v týchto polohách a na hranici lesa sa vytvorili málo stabilné snehové vankúše a preveje.

Keďže nový napadnutý a prefúkaný sneh nie je dostatočne prepojený s podkladovou vrstvou, uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Lavínové nebezpečentvo vo všetkých pohoriach má výrazne lokálny charakter.

Kým hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na skalný, resp. trávnatý povrch, na záveterných svahoch, najmä pod skalnými stenami, je výška nového a prefúkaného snehu miestami viac ako jeden meter. Najmä v týchto miestach je možný výskyt stredne veľkých spontánnych lavín.

debata chyba
Viac na túto tému: #vietor #sneženie #Lavína