Bude odvoz smetí pod kontrolou monopolu?

Petíciou, pod ktorú sa podpísalo 6 500 ľudí, chcú aktivisti zastaviť nový zákon o odpadoch, ktorý v marci schválil parlament. Minister životného prostredia Peter Žiga tvrdí, že ide o modernú legislatívu, ktorá nastavuje nové pravidlá nakladania s odpadom. Odvoz a likvidácia separovaného odpadu prechádza z kompetencie miest a obcí do rúk výrobcov. Aktivisti, ktorí podľa ich slov zastupujú odbornú verejnosť, upozorňujú, že zákon dovolí vzniknúť monopolu, ktorý bude určovať ceny za odvoz odpadu.

07.04.2015 15:45 , aktualizované: 08.04.2015 09:25
zakon o odpadoch, peticia, protest, odpad Foto: ,
Do dvadsať ľudí protestovalo v utorok v Bratislave pred Prezidentským palácom.
debata (9)

O vytriedený a vyseparovaný odpad sa majú po novom od budúceho roka starať výrobcovia, ktorí si budú na to zakladať tzv. organizácie zodpovednosti výrobcov. Tým sa mal uľahčiť život samosprávam, ktoré majú teraz na starosti všetok komunálny odpad. Ľudia by mali platiť iba za odpad, ktorý nevytriedia a nevyseparujú. Poplatky by im preto podľa rezortu mali klesnúť, pretože obciam klesnú náklady o jednu tretinu.

Občianski aktivisti tvrdia, že zákon docieli opak a domácnostiam zvýši ceny. Prezidentovi Andrejovi Kiskovi odovzdali občiansku petíciu s 6 500 podpismi a vyzvali ho, aby zákon vrátil poslancom Národnej rady na opätovne prerokovanie. „Zákon má tendenciu vytvárať v odpadovom hospodárstve monopol, čo povedie k zvýšeniu cien za odvoz a likvidáciu odpadu pre občanov,“ vysvetlil dôvody člen petičného výboru Vladimír Šinák. Odhaduje, že poplatky občanov sa zvýšia štyri- až päťnásobne.

Prečítajte si glosu: Drahé smeti

Zákon podľa Šináka diskriminuje aj tie firmy, ktoré už dnes odvážajú odpad. Upozorňuje, že tieto spoločnosti nedostanú zmluvy s obcami, potom skončia s podnikaním a prepustia približne 2 500 ľudí.

Ministerstvo životného prostredia s týmito tvrdeniami nesúhlasí. Nový zákon o odpadoch podľa hovorcu Maroša Stana zavádza štandardný európsky systém na princípe priamej finančnej zodpovednosti výrobcov a dovozcov.

„Priamu zodpovednosť a finančné náklady za plnenie limitov zhodnotenia a recyklácie určených druhov odpadov majú len výrobcovia a dovozcovia – a to aj pod hrozbou udelenia vysokých sankcií,“ povedal Stano s tým, že tiež nevidí dôvod ani na vznik monopolu. V zákone je podľa neho množstvo legislatívnych bariér a aby takáto situácia nenastala, od začiatku úzko komunikujú s Protimonopolným úradom.

Rezort petíciu nevníma ako úprimnú aktivitu občanov, ale ako boj predstaviteľov niektorých spoločností v odpadovom hospodárstve, ktorým zrejme vyhovuje súčasný systém. „Je napríklad nezmyselné a v priamom rozpore s logikou tvrdiť, že nový zákon zvýši poplatky pre občanov, keď v skutočnosti po jeho zavedení klesnú náklady pre obce až o tretinu,“ dodal Stano.

Dnes odpad vyváža a likviduje 13 firiem. Podľa informácií z ich prostredia už dnes jedna z nich má uzavreté zmluvy s viac ako polovicou obcí na Slovensku. V čase nadobudnutia účinnosti zákona by tak mohla ovládať veľkú časť trhu a oproti iným spoločnostiam bude mať monopolné postavenie. Podľa ministerstva životného prostredia sú tieto obavy neopodstatnené, pretože všetky súčasné zmluvy v tejto oblasti budú nevyužiteľné.

„Obce tak budú mať slobodnú voľbu uzatvoriť novú zmluvu na základe najvýhodnejšej ponuky pre občanov, čo môže viesť k nižším poplatkom pre občanov,“ pripomenul Stano. Okrem toho samosprávy môžu po roku zmluvu vypovedať bez udania dôvodu a siahnuť po výhodnejšej ponuke.

Viera Krakovská, podpredsedníčka Združenia miest a obcí Slovenska a starostka Brusna, povedala, že spoločnosť na dovoz a likvidáciu odpadu budú vyberať podľa najvýhodnejšiu ponuky. „Urobím konkurz a zmluvu uzatvorím s organizáciou, ktorá bude pre obec najvýhodnejšia,“ povedala Krakovská. Mestá a dediny už dnes majú nastavený systém triedeného zberu, ale každá to má podľa Krakovskej rôznym spôsobom, či už formou vriec, alebo kontajnerov. Takisto je rozdielna aj frekvencia odvozu.

Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich malo motivovať k dôslednejšiemu separovaniu.

Zákon prináša aj ďalšie významné zmeny. Ruší Recyklačný fond, jeho funkcie prejdú na výrobcov a na štát. Takisto sa sprísni systém výkupu kovov v zberniach od fyzických osôb. Vyplácanie tých, ktoré kov do zberne prinesú, bude fungovať len cez prevod na bankový účet alebo pomocou peňažného poukazu, nie v hotovosti. Ministerstvo si od týchto opatrení sľubuje pokles trestnej činnosti spojenej s krádežami kovov.

Návrh zákona pred schválením v parlamente kritizovali napríklad recyklačné spoločnosti, podľa ktorých uškodí fungovaniu odpadového hospodárstva na Slovensku. Naopak, podporu návrhu vyjadrila Únia miest Slovenska a skupina starostov a primátorov adresovala svojim kolegom a poslancom parlamentu na podporu zákona otvorený list. Zákon poslanci schválili v polovici marca, momentálne čaká na podpis prezidenta. V stredu by sa mal vyjadriť, či zákon podpíše, alebo vráti späť do parlamentu. Účinnosť má nadobudnúť od začiatku budúceho roka.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #zákon #aktivisti #protest #odpad #novela #petícia