Štát v prípade Váhostavu chystá riešenie. Veritelia by mohli dostať viac

Spoločnosť Váhostav, ktorá je v reštrukturalizácii, môže svojim veriteľom zaplatiť viac. Vláda totiž chystá mimoriadne riešenie.

09.04.2015 14:55 , aktualizované: 19:17
Váhostav, logo Foto: ,
Ilustračné foto
debata (20)

Podľa informácií verejnoprávnej RTVS štát vyčlení balík peňazí, z ktorého by drobným veriteľom Váhostavu navýšil návratnosť ich peňazí nad 15 percent. V budúcnosti by štát tieto peniaze strhával Váhostavu pri výstavbe diaľnic.

Ministerstvo spravodlivosti koná v prípade konkurznej správkyne Váhostavu. Uviedla to hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová v reakcii na výzvu exministerky spravodlivosti a podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej.

Tá vyzvala ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby preveril zaujatosť správkyne konkurznej podstaty pri reštrukturalizácii Váhostavu. Donevová dodala, že rezort „začal konať okamžite po zverejnení informácií o možnej zaujatosti správkyne“.

Zverejnené informácie o možných prepojeniach súčasnej reštrukturalizačnej správkyne Váhostavu s jedným z veriteľov podľa Lucie Žitňanskej poukazujú na možnú zaujatosť, ktorá môže byť aj dôvodom jej vylúčenia z výkonu tejto funkcie. “Ak sa prepojenie správcu na jedného z veriteľov potvrdí, súd musí vylúčiť tohto správcu,“ poznamenala. Podľa nej to bude mať dopad na ďalší priebeh reštrukturalizácie Váhostavu.

Hlina chce vedieť, či štatutárov monitoruje polícia

Člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina chce iniciovať mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnos­tného výboru, na ktorom chce počuť od ministra vnútra Roberta Kaliňáka, či bol spracovaný návrh na vzatie do väzby štatutárov Váhostavu. Hlinu tiež zaujíma, či bol návrh, aby štatutárom Váhostavu boli odobraté cestovné doklady. Na zvolanie mimoriadneho výboru potrebuje Hlina podpisy tretiny jeho členov, teda aspoň opozičných poslancov vo výbore. Predseda výboru Jaroslav Baška má na jeho zvolanie sedem dní od podania žiadosti. Hlina však so zvolaním počká, či mu minister Kaliňák neodpovie na jeho otázky aj bez zvolania rokovania výboru.

Ak prípadne bolo začaté konanie na vzatie štatutárov Váhostavu do väzby a na zadržanie ich cestovných dokladov, Hlinu zaujíma, kto ho zastavil. „Zaujíma ma tiež, či polícia monitoruje pohyb štatutárov Váhostavu, pretože podľa dostupných informácií nedošlo k odobratiu cestovných dokladov. Je dôvodné podozrenie, že niekto si v predstihu budoval svoje sídlo tam, kde naše zákonodarstvo je krátke, teda na Bahamách. Preto je na mieste otázka, či slovenská polícia monitoruje, kde sa pohybujú štatutári Váhostavu,“ vyhlásil dnes Hlina pred novinármi.

Malý živnostníci a malé firmy sa podľa Hlinu boja, že nedostanú zaplatené za svoje faktúry a že nedostanú ani ďalšiu robotu. Preto chápe, že živnostníci nebojujú, pretože sú opatrní. „Je povinnosťou politikov dokončiť to, čo zbabrali. Hlina sa obáva, že nedôjde k reštruktura­lizácii, ale ku konkurzu Váhostavu a živnostníci nedostanú nič.

Hlina čaká, že na mimoriadnej schôdzi NR SR o reštruktura­lizácii Váhostavu a iných firiem sa premiér Robert Fico zahrá na spasiteľa a vytlačí z Váhostavu viac ako 15 percent, čomu ľudia zatlieskajú, lebo im stačí málo. Myslí si, že Fico vytlčie z Váhostavu 30, prípadne 35 percent. Pripúšťa však aj druhý scenár, že Široký spanikári a Váhostav pôjde do konkurzu. „Uspokojenie veriteľov by potom bolo nižšie, alebo žiadne,“ konštatoval. Hlina tiež nevylučuje, že Váhostav prestane platiť aj tým, ktorí dnes pre neho robia. Upozornil, že banky minulý rok odmietli odkupovať pohľadávky voči Váhostavu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Váhostav