V poplatkoch u lekára bude ešte väčší neporiadok ako doteraz

Namiesto sľubovaného poriadku ešte väčší neporiadok. Lekári, ale aj pacienti majú zmätok v nových pravidlách, týkajúcich sa poplatkov v ambulanciách, ktoré sú v praxi od apríla. Horšie je, že jasno nemajú ani samosprávne kraje, ktoré by mali doktorom cenníky kontrolovať.

12.04.2015 15:00
debata (19)

Šesť poplatkov, ktoré zrušila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, by už lekári nemali vyberať. V týchto dňoch si pripravujú nové cenníky, ktoré vystavia, až keď im ich schvália župy. Môže sa stať, že situácia bude potom ešte neprehľadnejšia a vznikne množstvo nových poplatkov. Časť odbornej verejnosti tvrdí, že za to môže zle zostavený zákon.

Ministerstvo zdravotníctva zaviedlo pri tejto príležitosti bezplatnú linku, kde človek môže žiadať o radu. Za jeden týždeň linka eviduje takmer sto volajúcich. Pacienti sa pýtajú na to, čo majú platiť, lekári zase, čo majú spoplatňovať, a župy, ako majú kontrolovať.

Prečítajte si glosu Martina Krna Chaos nad chaos.

Rezort to ako zmätok nevníma a svoj zákon bráni. „Ide o veľkú zmenu v poplatkoch, ktorá nastáva po dlhých rokoch nečinnosti, preto sme zriadili túto linku, aby, kým sa zákon neuvedie plynule do praxe, mali pacienti, ako aj lekári adekvátnu pomoc,“ vysvetlila riaditeľka komunikačného odboru Zuzana Čižmáriková.

Predstavitelia lekárskej obce sú však skeptickí a upozorňujú, že toto je len začiatok chaosu. Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá obsahuje zmeny v poplatkoch, mala byť podľa nich postavená ináč. Ako tvrdia, zákon mal presne vymenovať zoznam poplatkov, ktoré môžu v ambulanciách fungovať. Namiesto toho schválená novela zrušila šesť poplatkov. Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne.

Doteraz v ambulanciách existovalo okolo dvesto poplatkov, a zdá sa, že ich počet novela zákona nezníži. Napríklad špecialisti už majú pripravené zoznamy výkonov, ktoré budú spoplatňovať, a tých je viac, ako mali doteraz. „Máme zoznamy výkonov, ktoré sa rozšírili, máme pripravené aj pokladnice,“ povedal prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco. Poplatky podľa neho vôbec nezávisia od pacientov, ale od toho, čo zaplatia zdravotné poisťovne. „Ak zdravotná poisťovňa neplatí, tak to musí zaplatiť pacient, a ten nie je cenotvorca, môže to iba akceptovať alebo nie,“ dodal.

Únia pre svojich členov odporučila výber poplatkov, napríklad za rôzne administratívne úkony, kontrolu pred športovým turnajom či pred cestou do zahraničia alebo za vyšetrenie pacienta, ak je pod vplyvom alkoholu.

„Od apríla sa urobilo iba to, že sa v cenníku nesmú nachádzať výkony, ktoré sú v rozpore zo zákonom,“ komentuje súčasnú situáciu šéf asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor, ktorý si myslí, že v záujme jednotných pravidiel pre všetkých by ministerstvo malo vydať usmernenie tak pre lekárov, ako aj pre župy. Ako ďalej Pásztor upozornil, môže sa stať, že lekári si vyložia zákon ináč, ako ho chápe ministerstvo. Rezort však už potvrdil, že sa usmernenie vydať nechystá.

Vďaka telefónnej linke sa na verejnosť dostali druhy poplatkov, o ktorých jej časť ani netušila. Medzi nimi je napríklad ročný registračný a konzultačný poplatok alebo manažment pacienta u externej firmy. Hovorkyňa ministerstva tvrdí, že od apríla ich nie je možné vyberať. Lekári majú iný názor. Ročný konzultačný poplatok u špecialistu podľa Janca byť môže. „Ak si pacient nájde mobilné telefónne číslo na lekára, napríklad na internete, tak nemá problém telefonovať aj neskoro večer či cez víkendy. Lekár môže poskytnúť radu, ale prečo by nemal mať za to zaplatené?“ pýta sa Janco.

Z poplatkov, v ktorých pacienti nemajú doteraz jasno, by podľa ministerstva nemali platiť za výdaj zdravotnej karty a elektronické spracovanie dát. Takisto ani za odber krvi či CD nosič z vyšetrenia cétečkom, za CRP vyšetrenie iba ak s platbou pacient súhlasí. Rovnako si lekár podľa rezortu nesmie pýtať ani za vstup do ambulancie, prvovyšetrenie u špecialistu či objednanie na prednostné vyšetrenie.

Napríklad za vstup do ambulancií vyberala jednoeurový poplatok aj nemocnica v Malackách. Od apríla sa už podľa hovorkyne Lenky Gondovej už neplatí. V súvislosti s vyšetreniami podľa nej spoplatňujú len nadštandardné služby, napríklad SMS notifikácie, pre ktoré sa pacient rozhoduje na vlastnú žiadosť.

Podľa novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti lekári nesmú vyberať peniaze za výkony, ktoré im uhrádza zdravotná poisťovňa. Okrem toho zákon zrušil poplatky za vypísanie receptu, lekárskeho poukazu, návrhu na kúpeľnú liečbu, výmenného lístka či potvrdenia o návšteve lekára a za prednostné vyšetrenie. Súkromných ambulancií, ktoré nemajú zmluvy so zdravotnými poisťovňami, sa tieto zmeny netýkajú.

Lekári môžu vyberať poplatky aj naďalej podľa cenníka umiestneného na viditeľnom mieste, ich výšku si určia sami.

Bezplatná telefónna infolinka pre tých, ktorí sa chcú opýtať na poplatky, má číslo 0800 611 117, dovolať sa na ňu dá v pracovných dňoch od 9.00 do 14.00 hodiny. Podnety a otázky môžu občania posielať aj na e-mailovú adresu: poplatky@health.gov.sk.

zväčšiť
lekári, graf

Pásztor: Upozorňovali sme, že bude problém

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor považuje novelu zákona o poplatkoch za zlú. Tvrdí, že v praxi spôsobí problémy: Pripomína, že lekári na to upozorňovali už v čase, keď sa novela len tvorila.

Pacienti nevedia, za čo majú platiť, lekári zase, čo si môžu spoplatniť. Očakávali ste takýto chaos?
My sme hneď poukazovali na to, že tento zákon nie je dobrý, je zle napísaný a bude v praxi spôsobovať problémy. Za terajšiu situáciu nemôžeme. Teraz sa nachádzame vo frontovej línii, máme pacientovi poskytovať to, čo doteraz dostával, a pacient nech sa informuje. Na to je tam bezplatná linka. Od prvého apríla sa vyriešilo iba to, že máme nové cenníky, ktoré neobsahujú výkony v rozpore so zákonom.

Už majú lekári pripravené cenníky?
Do konca mája treba odovzdať dva dokumenty – cenník všetkých výkonov a zoznam spoplatnených výkonov. V zozname výkonov by nemala byť cena. Tieto dva dokumenty sú nezmysel. My sme dávali jasný návrh cenníkov. Nebol akceptovaný. Zatiaľ sme ako asociácia k tomu nedali usmernenie, pretože zvažujeme ordinačné hodiny mimo zdravotného poistenia. Do konca apríla majú najskôr odovzdať cenníky tí lekári, ktorí nemajú v súlade ordinačné hodiny, mali tam určený čas na prednostné vyšetrenie.

Bude stačiť bezplatná telefónna linka, aby zmätok po čase ustal?
Určite nie. Rád by som videl tie odpovede, čo vlastne ministerstvo zdravotníctva odpovedalo. Ich názor teraz nemá absolútne žiadnu výpovednú hodnotu, pretože ministerstvo nemá oprávnenie vykladať zákon. To môže robiť iba súd. Ministerstvo môže dať metodické usmernenie, vestník či iný dokument nižšej sily, ale nie je vykladateľom zákona, a to hneď dva týždne po tom, čo je zákon v platnosti.

Čo by teda pomohlo vyjasniť situáciu?
Šesť mesiacov sa teraz na zákon nedá siahnuť. Možno by pomohlo vydať usmernenie, čo je vlastne zoznam výkonov a čo je cenník výkonov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky u lekárov