Na Súdnej rade bude horúco

Súdna rada nebude mať ľahké zasadnutie. Už po štvrtý raz sa v pondelok pokúsi zostaviť kandidátku na miesto sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

13.04.2015 08:00
debata (2)

Okrem toho bude rozhodovať, či Igor Burger zostane jej členom. Sudca Najvyššieho súdu Burger má od 1.apríla prerušený výkon funkcie sudcu na jeho vlastnú žiadosť, členstva v rade sa však nemieni vzdať. Časť sudcov má však na to iný názor.

Združenie sudcov Za otvorenú justíciu si myslí, že Burger by už nemal byť v rade. Prezidentka združenia Katarína Javorčíková v stanovisku uviedla, že za člena Súdnej rady môže byť zvolený len ten kandidát, ktorý vykonáva funkciu sudcu na konkrétnom súde. Podľa nej táto podmienka musí byť splnená po celý čas trvania mandátu zvoleného člena Súdnej rady sudcami.

Na druhej strane zákon o Súdnej rade taxatívne nestanovuje, či sudca s prerušeným výkonom môže byť jej členom. Javorčíková poukazuje na to, že ak sa Igor Burger nevzdá mandátu a bude hlasovať pri zostavovaní kandidátky pre ESĽP, vzhľadom na pochybnosti o platnosti jeho členstva bude spochybnená aj legitimita výsledku týchto volieb.

Ani s voľbou kandidátov pre Štrasburg to nebude také jednoduché. Dvakrát našu kandidátku odmietla Rada Európy, naposledy ju zas stopla vláda. Skomplikovať to môže aj skutočnosť, že na Ústavný súd sa obrátil jeden zo zvolený kandidátov a poradca prezidenta Ján Mazák.

Mazák sa na Ústavnom súde sťažoval, že bolo porušené jeho základné právo mať za rovnakých podmienok prístup k volenej funkcii. Zároveň požiadal súd o predbežné opatrenie, ktorým by zastavil konanie nových volieb. Súd ani po mesiaci od Mazákovho podania nerozhodol.

Sudca spravodajca Milan Ľalík poslal Mazákovu sťažnosť vláde. Tá minulý týždeň navrhla Ústavnému súdu, aby ju neprijal na ďalšie konanie. Kabinet súdu tiež apeloval, aby súd nevydal uznesenie, ktorým Súdnej rade uložil zdržať sa nových volieb kandidátov na sudcu v Štrasburgu. Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková neodpovedala na otázky Pravdy, ako bude Súdna rada riešiť situáciu, ak Ústavný súd prijme Mazákovu sťažnosť.

Do štvrtej voľby o miesto sudcu v ESĽP sa prihlásilo päť uchádzačov, všetci kandidujú opätovne. Medzi nimi sú bývalá právnička tohto súdu Zuzana Dlugošová, košický krajský sudca a bývalý národný zástupca v Eurojuste Ladislav Duditš. Oboch Súdna rada zvolila na poslednú kandidátku spolu s ústavným právnikom a súčasným poradcom prezidenta Jánom Mazákom. Do boja sa zapojil aj ústavný právnik Peter Kresák, sudca Najvyššieho súdu Peter Paluda a sudkyňa Najvyššieho súdu Alena Poláčková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zasadnutie #Európsky súd pre ľudské práva #Súdna rada #voľba