Rosová odišla z úradu ako veľká voda

Spálila za sebou mosty. Bývalá starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Tatiana Rosová, ktorá vlani na jeseň v komunálnych voľbách neobhájila post starostky, si z úradu neodniesla len osobné veci.

15.04.2015 14:00
Tatiana Rosová Foto:
Ochrannú známku Staromestské noviny by chcelo vlastniť občianske združenie Korzo, v ktorom je konateľkou bývalá starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová (na snímke).
debata (12)

Najprv ešte vo funkcii zrušila mestskej časti vlastníctvo názvu obecného mesačníka Staromestské noviny, ktorý vydávala mestská časť. Nárok naň si dnes robí občianske združenie Korzo, v ktorom je Rosová štatutárkou. Samospráva chce koncom apríla vydať prvé číslo novín. Pod pôvodným názvom to však nemôže.

O tom, že mestská časť už nie je majiteľom ochrannej známky na Staromestské noviny, sa súčasný starosta Radoslav Števčík dozvedel začiatkom tohto roka od Úradu priemyselného vlastníctva. Ten ho listom informoval, že mestská časť sa vlastníctva vzdala vlani piateho decembra. V kresle starostky vtedy sedela Tatiana Rosová, v tom čase však už boli známe výsledky komunálnych volieb a takisto aj meno jej nástupcu. Noví poslanci aj vedenie sa oficiálne ujali funkcií 15. decembra. Deň nato požiadalo občianske združenie Korzo o registráciu známky.

„Nie je nám jasný motív jej konania. Je to nepochopiteľné,“ komentovala krok exstarostky hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. „Považujeme takúto ,privatizáciu‘ samosprávnych aktivít za neprípustnú a následne podnikneme právne kroky, ktoré zladia situáciu so zákonom,“ dodala hovorkyňa.

Denník Pravda oslovil aj Tatianu Rosovú, ktorá poslala stanovisko do reakcie mailom. V ňom prepis ochrannej známky nepopiera. Zvolila však protiútok a kritikou na adresu Števčíka nešetrila. „Ak by chcel starosta skutočne vydávať obecné noviny mestskej časti, ani po zaregistrovaní značky Staromestské noviny na občianske združenie Korzo mu nič nebráni vydávať ich pod akýmkoľvek iným názvom,“ píše Rosová.

Okrem zrušenia ochrannej známky požiadala v decembri Rosová aj o vymazanie mesačníka z registra periodík na ministerstve kultúry. „Potom ako sme vo februári zistili uvedené skutočnosti, obrátili sme sa na ministerstvo kultúry so žiadosťou o registráciu titulu novín v evidencii periodickej tlače,“ opisuje Gubková. Staromestské noviny podľa nej začnú opäť vychádzať v druhej polovici apríla s pozmenenou grafikou hlavičky.

Advokát Miroslav Budaj upozorňuje, že zmena grafiky nestačí a mestská časť nemôže použiť ten istý názov mesačníka. Iba ak napadne prepis ochrannej známy na občianske združenie.

„Samozrejme, že Staré Mesto má právo vydávať noviny pod týmto istým názvom, ale musí zasiahnuť, kým je známka OZ Korzo v registračnom konaní. Ak nezakročia, môže OZ Korzo požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia a tým mestskej časti súdnou cestou pozastaviť vydávanie periodika pod ochrannou známkou, ktorá patrí inému,“ priblížil Budaj. Advokát vysvetlil, že v spore o vlastníctvo názvu novín by mala mať podľa zákona mestská časť prednosť, pretože logo používala dlhšie.

Konanie Rosovej ešte ako starostky pri zrušení vlastníctva ochrannej známky vyvoláva podľa Budaja podozrenie z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Zdá sa, že zánik ochrannej známky iniciovala starostka alebo ňou poverená osoba.

„V konkrétnom prípade je podozrenie, že bol spáchaný trestný čin, pretože známka, ktorá sa dlhšie používa, má určitú majetkovú hodnotu, je to normálny nehmotný majetok. Ak oprávnená osoba, ktorá vystupuje za mestskú časť takýmto spôsobom zneužije právomoc verejného činiteľa, môže byť trestne stíhaná,“ povedal advokát.

Podozrivé podľa neho je tiež, že známka sa zvyčajne zapisuje na majiteľa na desať rokov, a táto platila len tri roky. „Takže tam musel byť zásah zo strany majiteľa, čiže Starého Mesta, pre zánik známky,“ doplnil Budaj. Pripomenul, že ochranná známka, o ktorú požiadalo občianske združenie, je absolútne totožná so zaniknutou, ktorú mala zaregistrovanú mestská časť. Pri dokázaní zneužitia verejnej funkcie hrozia tresty väzenia od troch do osem rokov.

Mesačník, ktorého vydavateľom je mestská časť Staré Mesto, vychádzal v 25-tisícovom náklade do decembra 2009 pod titulom Staromestský spravodaj. Rosová po svojom nástupe v roku 2009 zmenila názov i dizajn novín. Posledné číslo novín vyšlo v novembri 2014.

Názov novín však nie je jediným, o čo mestská časť môže prísť. Rosová plánuje na svoje združenie previesť aj titul projektu Poznaj Staré Mesto, prostredníctvom ktorého mesto organizuje bezplatné prehliadky historického centra.

„Nový starosta sa vyjadril, že tento a jemu podobné projekty považuje za zbytočné. Preto sme sa rozhodli urobiť všetko pre záchranu tohto projektu,“ mieni Rosová, ktorá pred svojím odchodom z funkcie podľa Gubkovej stihla zrušiť aj ďalšie ochranné známky projektov samosprávy. Medzi nimi je projekt Staré Mesto na ľade (zimné klzisko pre verejnosť), Nájdite sa (mesto hľadalo majiteľov pre zatúlaných psov), Dobré Staré Mesto, Staromestský maškarný bál i Zelená komunita (podpora výsadby zelene). O tieto združenie Korzo však nepožiadalo.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #noviny #Tatiana Rosová #Radoslav Števčík