Pavlisovi zlomil stoličku upratovací škandál

Z vlády premiéra Roberta Fica odchádza piaty minister. Ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi zavarili zákazky v rezorte, ktoré uzatvorila firma vlastnená jeho švagrom. Pavlis nevydržal vo funkcii ani rok, ministrom bol od vlaňajšieho júla.

21.04.2015 16:42 , aktualizované: 19:07
Pavol Pavlis Foto: ,
Minister hospodárstva Pavol Pavlis odstúpil.
debata (197)

Po popoludňajšom stretnutí s premiérom Ficom ohlásil Pavlis odchod z vlády. Jeho hovorkyňa Miriam Žiaková v stanovisku uviedla, že tak robí v rámci politickej kultúry. „Škandalizovanie jeho mena poškodzuje tak stranu, ktorá ho do funkcie nominovala, ako aj jeho meno a rodinu," uviedla Žiaková. Premiér Fico ocenil gesto ministra a rovnako ho označil za prejav politickej kultúry.

V zákulisí sa už špekuluje o Pavlisových nástupcoch. Podľa našich zistení v prostredí Smeru už padol okruh mien, z ktorých by sa mohlo vyberať. Všetko sú to však len predbežné úvahy. Novým členom vlády by sa mohol stať niektorý zo štátnych tajomníkov rezortu hospodárstva, Miroslav Obert alebo Rastislav Chovanec. Medzi ďalšími kandidátmi sa objavil aj štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček, reč mala byť aj o riaditeľoch štátnych podnikov či o šéfovi Kubu 500 Tiborovi Gregorovi. Ide o združenie firiem nad 500 zamestnancov. „Neviem o tom, prvý raz to počujem,“ zareagoval pre denník Pravda Gregor.

„ Treba iba dúfať, že aj končiaci minister nedostane také lukratívne miesto v Bruseli ako svojho času odvolaný minister obrany Kašický, ktorý tiež musel odísť pre kauzu upratovanie,“ zhodnotil politológ Michal Horský. Podľa neho premiér v prípade Pavlisa konal rýchlo, aby sa vystríhal obrany záujmov strany na viacerých frontoch. „Odvolávanie ministra Čisláka, kauza Váhostav, kauza Figeľ a k tomu ešte nová kauza upratovania ministra Pavlisa by bola pre verejnosť len ťažko konzumovateľná,“ dodal Horský.

Zástupcovia firiem hodnotia komunikáciu s odchádzajúcim ministrom Pavlisom ako štandardnú. "Od nového ministra očakávame, že vo vláde bude presadzovať väčší dôraz na politiku, ktorá zabezpečí zvyšovanie konkurencieschop­nosti Slovenska,“ uviedol Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov.

Z pohľadu vlády bude pred novým ministrom hospodárstva stáť neľahká úloha posilnenia vplyvu v Slovenských elektrárňach. V nich vlastní väčšinu akcií talianska spoločnosť Enel, ktorá oficiálne oznámila záujem predať svoj 66-percentný podiel akcií, s čím nesúhlasí vláda ovládajúca zvyšných 34 percent akcií. Premiér Fico podporí zámer Enelu predať akcie elektrární až po dokončení tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach.

Keď Pavlis dostal od prezidenta poverenie na výkon funkcie vo vláde, hovoril, že je na funkciu pripravený. Osudným sa však pre neho stalo jeho najbližšie okolie. Súkromná firma Sitis totiž uzatvorila zmluvu za vyše 20-tisíc eur so spoločnosťou MH Invest, ktorú vlastní práve rezort hospodárstva. Jediným akcionárom Sitisu je brat manželky Pavlisa. Šéf rezortu hospodárstva ešte včera predpoludním odmietal, že by urobil nejakú chybu a nevidel preto ani dôvod odstúpiť z funkcie.

„Odmietam také niečo, že by som niečo ovplyvňoval, niekomu niečo dohadzoval, rodine, známym, príbuzným. Beriem to ako kampaň proti mojej osobe,“ uviedol Pavlis v reakcii pre Pravdu s tým, že ani nevie, aké výberové konania sa uskutočňujú v pôsobnosti jeho rezortu. Povedal tiež, že nie je žiadne prepojenie jeho firiem, kde má majetkovú účasť, s firmou Sitis. Pavlis pôsobil od jari 2012 na ministerstve hospodárstva najskôr ako štátny tajomník, od júla 2014 bol ministrom.

V októbri 2012 spoločnosť Sitis uzatvorila s dcérskou spoločnosťou ministerstva MH Invest zmluvu na zimnú a letnú údržbu za viac ako 20-tisíc eur. V septembri 2013 sa stal výlučným vlastníkom upratovacej firmy Sitis Pavlisov švagor Dávid Šípoš. Ten mal podpisovať zmluvu na upratovanie v januári 2014 s Poliklinikou Tehelná v Bratislave za vyše 103-tisíc eur. V Poliklinike Tehelná má stopercentnú majetkovú účasť štátny Fond národného majetku (FNM). O rodinnom prepojení Pavlisa so Šípošom a uzatvorenej zmluve informoval ako prvý denník Sme.

Minister Pavlis na otázku o švagrovi a zmluve na upratovanie so spoločnosťou MH Invest Pravde povedal: „Pri vstupe na ministerstvo som asi urobil chybu, pretože mám 30 alebo 40 rodinných príslušníkov. Všetkým som mal naozaj poslať list, že som sa stal ministrom, tak sa musia vzdať podnikania, vrátiť živnosti a tí, čo sú v štátnych firmách, asi musia ísť na úrad práce a prestať pracovať. Zrejme to tak vyzerá, keď sa vrátim po skončení funkcie aj ja, tak asi pôjdem na úrad práce. Všetci ľudia okolo mňa sú naozaj diskriminovaní.“

Podľa Pavlisa firma Sitis na ministerstve nevykonáva žiadnu činnosť a nevyhrala žiadne výberové konania. Doplnil však, že jedno výberové konanie sa uskutočnilo v spoločnosti MH Invest formou elektronickej súťaže. „Zo štyroch súťaží táto spoločnosť (Sitis – pozn. red.) vyhrala jednu. Nevidím absolútne nič zlé na tom, že sa niekto prihlási v elektronickej súťaži a ak mám dobré informácie, tá zákazka bola v hodnote okolo 20-tisíc eur na celý rok,“ poznamenal Pavlis.

Na odchod ministra reagovala aj opozícia. Predseda KDH Ján Figeľ vyslovil presvedčenie, že Pavlis sa ani nemal stať ministrom. „Verím, že jeho rozhodnutie budú nasledovať viacerí členovia vlády,“ konštatoval Figeľ. Vzhľadom na viacero „delegovaných“ ministrov vo vláde Smeru podľa podpredsedu parlamentu vyznieva úsmevne Ficovo odhodlanie bojovať s korupciou. „Má ju priamo na Úrade vlády, má ju priamo vo vláde a som presvedčený, že Pavlisov príbeh je lekciou pre občanov,“ dodal Figeľ. Kým pri Pavlisovi vidí Figeľ problém v tom, že zákazky išli pre jeho švagra, v roku 2010 ako minister dopravy mal iný názor. Figeľ vtedy neodstúpil, keď denník Pravda poukázal na rodinkársku aféru, v ktorej Figeľov švagor dostal bez výberového konania lukratívne miesto pri diaľničných investíciách.

Opozícia sa už raz pokúsila zosadiť Pavlisa z funkcie. Bolo to tento rok vo februári. Niekdajšia firma ministra hospodárstva Port Service sa totiž od roku 2002 súdi s FNM o 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Aj keď Pavlis svoj podiel vo firme predal ešte v roku 2006, opozícia mala podozrenie, že má stále prepojenie na schránkovú firmu, ktorá Port Service kúpila a môže dochádzať k prelievaniu peňazí zo Slovenska do zahraničia. Premiér však odmietol Pavlisa odvolať a opozícia s návrhom na odchod ministra neuspela ani v parlamente.

Nešlo o prvú kauzu vyčítanú odstúpenému šéfovi hospodárstva. Veľký rozruch vyvolalo pridelenie daňových prázdnin vo výške 58 miliónov eur chemickej fabrike Duslo Šaľa. Podnik ovláda finančná skupina Agrofert patriaca najbohatšiemu Slovákovi a súčasnému ministrovi financií Českej republiky Andrejovi Babišovi. Práve s Babišom v minulosti podnikal aj Pavol Pavlis.

V Smere nenápadný, inak dravý Babišov kamarát

Stolička, ktorá sa pod ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom už dlhšie kývala, včera definitívne nevydržala. Na čele rezortu stál necelý rok, keď vlani v lete na poste vymenil nestraníka Tomáša Malatinského.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis odstúpil. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Pavol Pavlis Minister hospodárstva Pavol Pavlis odstúpil.

Do Smeru Pavlis vstúpil asi dva roky po jeho založení, keď sa s ním zlučovala SDĽ. Do parlamentu zasadol po voľbách v roku 2006 a pôsobil tam ako nenápadný poslanec až do minulého roku. Zaujal akurát v roku 2010, keď jeho majetkové priznanie prezradilo, že rok predtým bol najlepšie zarábajúcim politikom. Za 12 mesiacov si oficiálne prilepšil takmer o 730-tisíc eur, čím dosiahol lepšie „skóre“, ako jeho úspešní spolustraníci Ján Počiatek a Robert Kaliňák či vtedajší šéf SNS Ján Slota. Aj v ďalšie roky popri poslaneckom plate priznal navyše niekoľkodesať­tisícové zarobené sumy.

V druhej vláde Roberta Fica zaujal Pavlis najprv pozíciu štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. Po Malatinského rezignácii 2. júla minulého roku ho prezident Andrej Kiska hneď nasledujúci deň vymenoval za nového šéfa rezortu. Ani nie po roku včera vo funkcii skončil. Stalo sa tak po jeho osobnom rozhovore s premiérom Ficom. Odstúpenie obaja zdôvodnili „politickou kultúrou“.

Pavlis sa narodil v roku 1961 v Bratislave. Je tretíkrát ženatý, má štyri deti, z toho jedny dvojčatá. V roku 1984 skončil Strojnícku fakultu dnešnej Slovenskej technickej univerzity. Profesionálnu kariéru začal vo Výskumnom ústave výpočtovej techniky v Žiline.

V rokoch 1992 až 2006 bol konateľom súkromnej eseročky Port Service Bratislava, istý čas spoločne so súčasným ministrom financií českej vlády a „najbohatším Slovákom“ Andrejom Babišom. Hoci dnes Pavlis tvrdí, že od roku 2006 s touto firmou nemá nič spoločné, práve kauza okolo nej bola spúšťačom jeho včerajšieho pádu.

Firma Port Service Bratislava sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM) o odškodné vyše 60 miliónov eur. Fond ju vylúčil zo súťaže z dôvodu nesplnenia podmienok a Pavlis v jej mene podpísal žalobu na štát. V roku 2003 ho Robert Fico menoval do Dozornej rady fondu, kde pracoval do roku 2006. Spor FNM verzus Port Service najprv v roku 2008 vyhral štát. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka však podal dovolanie a Najvyšší súd v inom zložení rozhodol v neprospech štátu. Prípad dodnes nie je uzavretý.

Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore dlhodobo napomáhal firme a obvinili ho z konfliktu záujmov. Vo februári tohto roka iniciovala opozícia v Národnej rade jeho odvolávanie.

Ďalším dôvodom, pre ktorý žiadala Pavlisovu hlavu, malo byť schválenie investičnej pomoci firme Duslo Šaľa vo výške 58 miliónov eur. Šaliansky podnik totiž taktiež ovláda Babiš. Pavlis sa však v kresle udržal.

Autor: Soňa Pacherová, PRAVDA

© Autorské práva vyhradené

197 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Pavol Pavlis