Polícia zasahuje vo Váhostave

Policajti si prišli do dvoch pobočiek Váhostavu po firemnú dokumentáciu.

22.04.2015 10:34 , aktualizované: 15:07
vahostav, policia, razia Foto: ,
Polícia v stredu ráno uskutočnila raziu v sídle Váhostavu.
debata (52)

Pred bratislavskou pobočkou Váhostavu stála ráno pohotovostná motorizovaná jednotka polície. Polícia zabezpečila vchod do budovy. Policajti začali vyšetrovanie aj v žilinskej pobočke spoločnosti.

Ako uviedol na brífingu hovorca spoločnosti Váhostav Tomáš Halán, do sídla spoločnosti v Bratislave a Žiline prišli v stredu ráno medzi 9.00 a 9.15 neohlásene jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) a vyžiadali si dokumenty z rokov 2011, 2012, 2013 a časť dokumentov z minulého roku.

Spoločnosť všetky požadované dokumenty vydala a bude nápomocná pri ďalšom vyšetrovaní. Polícia si poskytnuté dokumenty prefotila, zdokumentovala a odviezla. Podľa Halána si celkovo odviezla niekoľko krabíc dokumentov. Polícia nikoho nevypočula a nateraz nie je známe, kedy bude vyšetrovanie ukončené.

+3

V sídlach Váhostavu ako aj na stavbách spoločnosti sa pracuje bez prerušenia. Je to prvýkrát, keď polícia vyšetruje spoločnosť v jej sídlach.

„Chceli všetky účtovné a zmluvné dokumenty. Sú to tri strany dokumentov. Všetky ekonomické, účtovné a zmluvné dokumenty, ale gro dokumentov sa nachádza v Žiline. Očakávali sme, že niečo takéto môže prísť,“ povedal generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík.

Polícia: Zásah nemal narušiť proces reštrukturalizácie

Zásah Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) v priestoroch spoločnosti polícia potvrdila. „Národná kriminálna agentúra vykonala prehliadky nebytových priestorov spoločnosti v Žiline a Bratislave,“ povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Cieľom podľa neho bolo zaistiť účtovné doklady a listinné dôkazy súvisiace s hospodárením spoločnosti. „Úkony polície boli vykonané tak, aby boli zaistené relevantné dôkazy a nenarušila sa prebiehajúca reštrukturalizácia spoločnosti,“ dodal Slivka. Vzhľadom na súčasné štádium vyšetrovania, bližšie informácie nie je možné poskytnúť

Národná kriminálna agentúra (NaKA) ešte koncom marca začala trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa v súvislosti s reštruktura­lizáciou Váhostavu. Generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík, ktorý je vo funkcii od októbra 2014, už skôr podal trestné oznámenia v súvislosti s konaním bývalého vedenia firmy pred reštrukturali­záciou.

Polícia prišla do Váhostavu po firemnú... Foto: Zlatica Beňová, Pravda
Váhostav, razia Polícia prišla do Váhostavu po firemnú dokumentáciu.

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. 20. apríla vstúpil do reštrukturali­začného konania Váhostavu. Stalo sa tak na pokyn Generálnej prokuratúry SR zo dňa 7. apríla, ktorý Krajská prokuratúra v Bratislave postúpila 15. apríla Okresnej prokuratúre Bratislava I.

Zároveň si prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vyhradil v uvedenej veci správovú povinnosť, spočívajúcu v priebežnom informovaní o stave konania. Prokurátor vstupom do konania nenadobúda práva veriteľa, napríklad hlasovanie na schôdzi veriteľov či vyjadrovanie sa k plánu reštrukturalizácie.

Váhostav chce z dlhu voči nezabezpečeným dodávateľom vo výške 104,7 mil. eur zaplatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov. Spoločnosť má všetkým veriteľom vrátane bánk splatiť spolu takmer 44 mil. eur, teda 32,30 % zo záväzkov 136 mil. eur, pričom bankám by mala pohľadávky zaplatiť v plnej výške.

Hovorca spoločnosti Váhostav Tomáš Halán... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Tomáš Halán, Váhostav Hovorca spoločnosti Váhostav Tomáš Halán (vpravo) počas brífingu k zásahu polície v sídle spoločnosti Váhostav.

Vláda po nátlaku opozície a médií navrhla zmeny v procese reštrukturalizácií podnikov. Veritelia by po novom mali nárok na zaplatenie zvyšného objemu svojich pohľadávok do výšky 100 % aj po skončení reštrukturalizácie firiem, a to z ich budúcich ziskov alebo iných príjmov, čo však môže trvať roky.

Druhou a rýchlejšou možnosťou má byť, že štátna Slovenská záručná a rozvojová banka by mala odkupovať pohľadávky veriteľov za 50 % (pôvodne 40 %) ich hodnoty predbežne do konca tohto roka a následne si ich bude vymáhať od Váhostavu.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Váhostav