Vzdá sa správkyňa ozdravného plánu Váhostavu funkcie sama?

Či bude o týždeň viesť schôdzu veriteľov, kde sa bude hlasovať o návrhu ozdravného plánu vo Váhostave, mladá 25-ročná správkyňa Petra Gabrišová, nie je ešte jasné.

23.04.2015 09:00
debata

Či bude o týždeň viesť schôdzu veriteľov, kde sa bude hlasovať o návrhu ozdravného plánu vo Váhostave, mladá 25-ročná správkyňa Petra Gabrišová, nie je ešte jasné. Rezort spravodlivosti už takmer dva týždne preveruje, či je nezaujatá a nie je prepojená na niektorého z veriteľov Váhostavu.

Ministerstvo kontrolu stále neskončilo. „Proces ešte prebieha,“ reagovala stručne jeho hovorkyňa Alexandra Donevová. Ak by sa tieto pochybnosti potvrdili, správkyňa by bola z procesu reštrukturalizácie vylúčená. Rozhodnúť by o tom musel súd.

Gabrišovú ako správkyňu vymenoval manažment Váhostavu ešte vlani. Teraz časť veriteľov, ktorá jej neverí, očakáva sa, že sa mladá advokátka tejto funkcie vzdá dobrovoľne. Túto možnosť jej dá novela zákona Obchodného zákonníka a ďalších zákonov, ktorú by mal parlament schváliť expresne ešte tento týždeň.

Podľa medializovaných informácií má byť Gabrišová cez niekoľko osôb a právnických firiem prepojená na jedného z veriteľov Váhostavu. Ten má sedieť aj vo veriteľskom výbore, ktorý bude schvaľovať ozdravný plán stavebného gigantu. Advokátka prepojenia odmieta. V stanovisku uviedla, že funkciu správkyne si plní v súlade s platnými zákonmi. „Funkciu reštrukturali­začného správcu vykonávam zodpovedne a v súlade s ustanoveniami zákona o konkurze a reštrukturali­zácii,“ zareagovala pred pár dňami.

Ozdravný plán je záverečným a najdôležitejším krokom v reštruktura­lizačnom konaní. Je to listina, ktorá upravuje vznik, zmenu a zánik záväzkov. Nazýva sa aj  „superzmluvou“, ktorá určuje vzťahy medzi dlžníkom a jeho veriteľmi. Veritelia majú o ňom hlasovať na schôdzi 30. apríla. Ak ho schvália, do 15 dní ho musí potvrdiť súd.

Riešenie pohľadávok vo firme má na stole aj polícia. Tá vedie vyšetrovanie vo veci poškodzovania veriteľov. Ak by niekoho obvinila, trestne stíhaná by mohla byť aj správkyňa, pretože by tak vzniklo podozrenie, že počas pôsobenia vo funkcii mohla kryť nekalé praktiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Váhostav #Petra Gabrišová