Zdravotné sestry žiadajú vyriešenie otázky odmeňovania

Kompetencie zdravotných sestier, integrácia zdravotnej starostlivosti i otázka odmeňovania patrili k základným témam snemu Slovenskej komory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, ktorý sa v sobotu skončil v Poprade.

25.04.2015 17:12
snem, zdravotné sestry, poprad Foto: ,
Na sneme vystúpil aj prezident Kiska s prejavom.
debata (2)

Informovala o tom prezidentka komory Iveta Lazorová, veľa sa hovorilo aj o nenaplnených bodoch petície sestier ešte z roku 2011. „Štvrť milióna občanov Slovenskej republiky žiadalo vládu, aby urobila také opatrenia, aby sa naplnili požiadavky siedmich bodov petície.

Bohužiaľ, musím povedať, že iba jeden bod z tejto petície ostal naplnený,“ uviedla. Okrem tejto problematiky sa sestry počas dvojdňového snemu venovali aj víziám do budúcna v súvislosti so starostlivosťou o pacientov.

„Hlavnými závermi tohto snemu boli otázky plnenia petície z roku 2011. Tie sa týkali prípravy zákona o odmeňovaní sestier a pôrodných asistentiek tak, aby boli rovnako odmeňované v štátnych a neštátnych zdravotníckych zariadeniach, keďže vykonávajú činnosti vo verejnom záujme, pre verejné blaho občanov tohto štátu,“ povedala Lazorová.

K spomínanej petícii sa pred štyrmi rokmi podľa jej slov vyjadrilo 250-tisíc sestier, následne ju odovzdali Národnej rade SR. „Bola to vláda Ivety Radičovej, ktorá prijala uznesenia. Vymenením politickej garnitúry zostali tieto uznesenia vlády nenaplnené,“ skonštatovalo prezidentka komory. Medzi bodmi petície bolo okrem iného aj prepojenie zdravotnej starostlivosti.

„V zariadeniach sociálnych služieb pracujú síce sestry, ale nie sú zaradené ako sestry, to znamená, že sú inak ohodnocované. Pritom sestry, ktoré tam pracujú, musia mať vzdelanie sestier, sústavne sa vzdelávať, registrovať sa v komore,“ priblížila problém Lazorová. Podľa nej je to potrebné v zákone riadne ošetriť. „Ak porovnávame činnosti sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku a v ostatných krajinách Európskej únie, zaostávame niekoľko rokov za prípravou legislatívy,“ dodala.

Sestry sa počas snemu v Poprade venovali aj téme starostlivosti o pacientov v budúcnosti. Trendom je podľa nich poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom v domácom prostredí, v komunite. „Ide o to, aby ľudia, ktorí sú podľa štatistiky starší než 60 rokov, mali dostatočnú kvalitu života, neboli odkázaní na starostlivosť v nemocniciach, kde to prostredie a priori nepomáha dobrej kvalite života,“ vysvetlila Lazorová.

Na Slovensku je však pre realizáciu takéhoto systému podľa nej problémom nedostatok sestier a finančných zdrojov. „Veľký balík peňazí ide len do nemocníc a ostatné sféry zdravotnej starostlivosti sú akoby zaznávané a nie sú brané do úvahy. Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku majú z celého balíka, ktoré prerozdeľuje zdravotná poisťovňa, iba 0,25 %.

Je to strašne málo na to, aby sa poskytovala kvalitná starostlivosť občanom, pacientom, v domácom prostredí,“ zhodnotila Lazorová. Problémom je aj odliv zdravotných sestier do zahraničia. „Kým priemer v Európskej únii je 8,2 sestry na tisíc obyvateľov, u nás je to 5,4 sestry na tisíc obyvateľov,“ dodala Lazorová.

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky počas snemu komory rovnako hovorili o svojich kompetenciách, ktoré by podľa nich mali byť posilnené. „Bez ohľadu na to, aké má sestra vzdelanie, všetky máme popísané pracovné činnosti rovnako.

Naším cieľom je zadefinovať tie pracovné činnosti, ktoré má vykonávať sestra so špecializáciou a bez špecializácie,“ uzavrela prezidentka komory sestier, ktoré v piatok 24. apríla podporil účasťou na sneme aj prezident SR Andrej Kiska. V krátkom príhovore vyzdvihol ich prácu a ocenil úlohu, ktorú zohrávajú v prístupe k pacientovi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #snem #Slovenská komora sestier